« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana
JEDVA ČEKAMO

Koliko kave trebamo popiti kako bismo postigli učinak najveće pozornosti

Algoritam je prvi je alat koji će korisnicima omogućiti automatizirani i prilagodljivi vodič za ciljano ispijanje kave.

Koliko nam stvarno treba kave da nas razbudi?
Koliko nam stvarno treba kave da nas razbudi? (Pixabay)
Više o

kava

,

budnost

,

pozornost

Stručnjaci su se pozabavili pitanjem kave i količine koju bismo morali popiti kako bismo postigli optimalnu razinu pozornosti. Kava je najpoznatiji i najrašireniji napitak na svijetu koji se konzumira za stimuliranje tijela na oprez i budnost.

Zato ju je važno konzumirati na ispravan način. Ako ju popijemo prerano ujutro, njezini učinci prebrzo će popustiti. Ako je pijemo navečer, mogla bi nas držati budnima čitavu noć.
U institutu američke vojske upravo se zato osmislio algoritam koji bi mogao doći do rješenja o najpreporučljivijem načinu i količini konzumacije kave.

Aplikacija pod nazivom 2B-Alert uskoro će biti spremna za korištenje širokoj javnosti. Korisnici će ju koristiti vođenjem evidencije o spavanju i unosu kofeina, a aplikacija će im pružiti „rasporede" za spavanje i ispijanje kave, kojim će se regulirati unos kofeina na optimalnu količinu.

Ciljane grupe korisnika u ovom trenutku su studenti, piloti, vozači kamiona ili bilo koja druga skupina ljudi koja se bavi zanimanjem koje od njih zahtijeva pozornost i koncentraciju tijekom većeg broja sati.

Jaques Reifman, voditelj istraživanja, tvrdi da ovaj algoritam, koji određuje kada bi i koliko kofeina osoba trebala konzumirati, pomaže povećati pozornost čak za 64%. Algoritam omogućuje da se unos kofeina smanji za 65%, a učinak da mu se pritom poveća.

Algoritam je razvijen uz pomoć podataka prikupljenih analizom četiri ranije objavljene studije o nesanici, a prvi je alat koji će korisnicima omogućiti automatizirani i prilagodljivi vodič za ciljano ispijanje kave.

Jedino na što aplikacija neće moći utjecati je vrsta i kvaliteta kave koju pijemo, pa tako, konzumiramo li kavu loše kvalitete, njezin će učinak možda imati drugačije rezultate od onih koje je aplikacija predvidjela.

Piše: Andrea Holi
12.06.2018. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    fiki8
    13.06.2018. 15:38
    Treba mi aplikacija i za coffee?
Novi komentar
nužno
nužno