« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZNATE LI?

Koliko vode nam treba svakoga dana?

Po stručnjacima je 'osluškivanje' vlastita organizma najbolji način da se utvrdi kada nam je dosta vode

Ne morate se slijepo držati pravila
Ne morate se slijepo držati pravila (Arhiva)
Više o

voda

,

dnevni unos vode

,

potrebe

8 čaša vode dnevno... koliko ste to puta pročitali? Ako vam je to tlaka, poslušajte znanstvenike koji kažu da to pravilo zapravo ne vrijedi za sve, a ako vas zanima koliko je potrebno, oni kažu - poslušajte svoje tijelo.

To zvuči dosta neodređeno, ali znanstvenici s australskog sveučilišta Monash utvrdili su da je ljudima, u trenutku kad je organizmu tekućine dosta, vodu teško gutati.

Dakle, 'osluškujte' vlastito grlo. 

"Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži - pijte vodu kad ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu", kaže Michael Farrell, glavni autor studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Farrell i njegovi kolege zatražili su od 20 sudionika istraživanja da piju vodu u dvije situacije, nakon naporna vježbanja, kad su bili žedni i poslije, kad su vodu morali piti 'na silu'.

U drugom su slučaju morali uložiti triput više napora da popiju zadanu količinu vode - što je bio jasan znak da tijelo regulira pretjeranu konzumaciju na način da je fizički otežava.

Refleks gutanja postaje sputan nakon što je popijena dovoljna količina vode.

Dakle, kad je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidriran, ali pritom treba slušati vlastito tijelo.

Treba istaknuti i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tekućine može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja stanica tijela, što posljedično dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti.

Stoga, ponavljamo - osluškujte potrebe svog tijela!

22.02.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno