« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
presađivanje organa

Kuća života Zagreb otvorena u Vlaškoj

Dio objekta namijenjen je smještaju bolesnika prije i nakon transplantacije

(Wikipedia)
Više o

kuća života zagreb

,

transplantacija

,

Hrvatska udruga Transplant

,

udruga abc hepatitis

,

udruga bubrežnih bolesnika

,

organi

,

zagreb-info

U Zagrebu je danas otvorena Kuća života Zagreb namijenjena radu triju udruga - Hrvatske udruge Transplant, Hrvatske udruge bubrežnih bolesnika na peritonejskoj dijalizi i Udruge ABC hepatitis, koje okupljaju transplantirane bolesnike ili bolesnike s kroničnim bolestima koje mogu uzrokovati potrebu presađivanja organa.

Kuća života Zagreb otvorena je uz pomoć Gradskog ureda za zdravstvo i nalazi se u Vlaškoj ulici 81a, a dio objekta namijenjen je smještaju bolesnika prije i nakon transplantacije. Predviđen je smještaj četiri osobe, a po potrebi se može smjestiti do deset osoba.

Hrvatska ima šest centara za transplantaciju solidnih organa, od toga su tri u Zagrebu - KBC Zagreb, KB Merkur i KB Dubrava, i u njima se liječe bolesnici s područja cijele Hrvatske. U Zagrebu pak živi četvrtina populacije koja se liječi zbog kroničnih bolesti ili zbog zatajenja rada nekog od vitalnih organa.

Sve te osobe, ističu udruge, žele dostupne informacije o prevenciji i liječenju svoje bolesti, rado bi se aktivnije uključile u svoje liječenje te bi rado čule i razmijenile iskustva s osobama sa sličnim ili istim problemima.

Kuća života stoga će nuditi programe zdravstvenog, socijalnog, kulturnog, rekreativnog i drugih sadržaja. Cilj je uz pomoć edukacije zaustaviti trend rasta broja oboljelih od kroničnih i zaraznih bolesti, poboljšati ishod liječenja kod osoba prije i nakon transplantacije, poboljšati psihosocijalnu sliku cijele grupacije, omogućiti bolju socijalizaciju i međusobno druženje bolesnika itd. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 15:25:20
Novi komentar
nužno
nužno