« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
GLAS NARODA

Laburisti traže "referendum o referendumu"

Hrvatski laburisti zahtijevaju provođenje tzv. "referenduma o referendumu", odnosno smanjenje broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma s 10 na 5 posto

Više o

Hrvatski laburisti - stranka rada

,

referendum o referendumu

,

referendum

,

referendum o EU

Hrvatski laburisti - Stranka rada na čelu s predsjednikom stranke Dragutinom Lesarom ostaju kod zahtjeva za provođenjem takozvanog "referenduma o referendumu" koji se trebao održati zajedno s referendumom o pristupanju Europskoj uniji 22. siječnja, a kojeg su sindikati dogovorili s bivšom Vladom Jadranke Kosor, javlja Hina.

Jedna od tema prve sjednice Kluba zastupnika Laburista bila je i "politička prijevara prošle vlasti u vezi referenduma o referendumu za ulazak Hrvatske u EU", rekao je Lesar danas nakon sjednice Kluba u Saboru.

Napomenuo je kako zahtijevaju da se provede "referendum o referendumu" na kojem bi građani dali svoj politički stav o smanjenju broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma s 10 na 5 posto, te naglasio kako je 23. studenoga 2010. sklopljen sporazum Vlade i sindikata u kojem je stajalo da se dva referenduma moraju održati zajedno.

Lesar smatra kako je tijekom primopredaje vlasti "bivša premijerka Kosor trebala upozoriti sadašnjeg predsjednik vlade Zorana Milanovića da je preuzela obvezu prema sindikatima za raspisivanje još jednog referenduma", te dodaje kako Kosor tu temu nije spomenula ni na sastanku političkih konzultacija u Saboru oko datuma provođenja europskog referenduma na kojem je on osobno nazočio.

Je li taj sporazum sa sindikatima Kosor predala novom premijeru tijekom primopredaje, Lesar ističe kako to ostaje nepoznanica, ali tvrdi da se iz ponašanja vladajuće Kukuriku koalicije može zaključiti kako "ili taj sporazum nisu dobili ili oni nastavljaju odnos prema neposrednoj demokraciji kada im građani smetaju, odnosno trebaju samo za vrijeme izbora i sada na europskom referendumu".

Lesar je naglasio kako Laburisti temu drugog referenduma "ne puštaju" te dodao kako se žele konzultirati sa sindikatima kako bi vidjeli koji je "njihov stav o vakuumu koji je nastao u vezi s tim pitanjem".

03.01.2012. 15:40:12
Novi komentar
nužno
nužno