« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
ZAPAMTITE :)

Lijeni ste? Umjesto vježbanja, jedite - kurkumu!

Kako se radi o iznimno korisnom sastojku jela, mogli biste malo razmisliti i potražiti recepte kako ga iskoristiti jer ga možete koristiti - umjesto vježbanja

Kurkuma je blagotvorna za organizam
Kurkuma je blagotvorna za organizam (Arhiva)
Više o

kurkuma

,

kurkumin

,

vježbanje

,

endotel

Kurkuma je začin koji u našim krajevima tek traži mjesto pod suncem, no kako se radi o iznimno korisnom sastojku jela, mogli biste malo razmisliti i potražiti recepte kako ga iskoristiti jer ga možete koristiti - umjesto vježbanja!

Naime, veliki broj medicinskih istraživanja odavno je utvrdio izvanredna kardioprotektivna svojstva kurkume, a studija objavljena u dnevniku 'Nutrition Research' otkrila je da je kurkumin, primarni polifenol u kurkumi, u poboljšanju vaskularne funkcije jednako učinkovit kao i umjerena aerobna tjelovježba.

Aerobnom tjelovježbom smatra se ona izvedena u srednjem intenzitetu tijekom vremenski duljeg perioda, a u to spada i vožnjabicikla (pravog ili kućnog), brzo hodanje, aerobik, lagano trčanje ili trčanje na traci te vježbanje na svim kardio spravama.

U osmotjednom istraživanju sudjelovale su isključivo žene koje su podijeljene u grupe. Stručnjaci su prije početka ispitivanja utvrdili kakvo je stanje njihovog vaskularnog sustava, a fokusirali su se na endotel - tanki sloj stanica na površini krvnih žila koji je važan indikator arterijskog elasticiteta i funkcije vaskularnog sustava.

Jedna grupa ispitanica svaki je tjedan minimalno 4 puta imala jednosatni trening aerobnih vježbi pod stručnim nadzorom dok ispitanice u drugoj grupi nisu vježbale i svaki dan su konzumirale 150 miligrama ekstrakta kurkume.

Nakon završetka ispitivanja ustanovljeno je da redovito uzimanje kurkume baš kao i redovito aerobno vježbanje poboljšava endotel. Magnituda poboljšanja bila je jednaka u obje skupine ispitanica što znači da bi se upravo kurkuma u budućnosti mogla koristiti kao sredstvo za sprječavanje pada fukncije vaskularnog sustava.

Naravno, stručnjaci upozoravaju kako se vježbanje nikada ne smije zamijeniti s nekim 'suplementom' - trebamo u svakodnevnu rutinu uključiti i vježbanje i kurkumu jer će tako učinak na zdravlje biti jači i dugotrajniji.

04.03.2017. 13:32:00
Novi komentar
nužno
nužno