objavljeno 10.11.2008. 19:42:42

Mafijaško imanje postalo turistički kompleks

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Imanje u Corleoneu na Siciliji, zaplijenjeno mafijaškom kumu Totu Riini, koji je od 1993. u zatvoru, preuređeno je u turistički kompleks koji je u ponedjeljak svečano otvorio talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni.

Imanje veličine 25 hektara, koje se sastoji od dviju kuća, povjereno je antimafijaškoj udruzi "Razvitak i zakonitost" koja je na njemu otvorila restoran, prodavaonicu mjesnih proizvoda i prenoćište za turiste, a cijeli će kompleks za javnost biti otvoren 2009.

Maroni je istaknuo kako "borba protiv mafije oduzimanjem njihove imovine i njezinim vraćanjem građanima omogućuje prenošenje poruke da se zločin ne isplati".

Samo u provinciji Palerma od početka je godine mafiji oduzeto imovine u vrijednosti od 570 milijuna eura, navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Riina, koji je do uhićenja bio na čelu Cose Nostre - sicilijske mafije - služi 15 doživotnih kazni zatvora u strogo čuvanom zatvoru u milanu. U nedjelju će napuniti 78 godina.

Maroni je na još jednom imanju oduzetom mafiji u San Giuseppeu Jatu svečano otvorio "vrt uspomena", posvećen dječaku Giuseppeu di Matteu, sinu jednog od mafijaških pokajnika kojeg je 1993. otela Cosa nostra i dvije godine potom ga ubila.

"Vrt uspomena" otvoren je na mjestu gdje je bio zatočen Giuseppe di Matteo. (hina/metro-portal)

10.11.2008. 19:42:42
http://m.metro-portal.rtl.hr/mafijasko-imanje-postalo-turisticki-kompleks/12989/