« Fun
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
Majmuni metalci

Majmune smiruje Metallica?

Skupini majmuna znanstvenici su puštali različite vrste glazbe, no oni su reagirali jedino na Metallicu

Fotografija vijesti
Više o

majmuni

,

heavy metal

,

Metallica

Majmuni su obožavatelji heavy metala, posebno Metallice, vjerovali ili ne, ta ih glazba - smiruje. Skupini pinč tamarina znanstvenici su puštali različite vrste glazbe, od Bacha preko Led Zeppelina do Milesa Davisa, no oni su reagirali samo na Metallicu.

Istraživači su skladali „melodije za majmune" kako bi istražili jesu li majmuni sposobni regirati na glazbu istim osjećajima kao i ljudska bića. Otkriveno je da majmuni ostaju prilično hladni na ljudsku glazbu, ali postaju veseliji i više jedu kada im se pusti glazba s elementima glasanja majmuna.

Najjače reakcije izazvalo je puštanje glazbe skladane po uzoru na stvarno majmunsko glasanje. Istraživanje koje su proveli profesor psihologije Charles Snowdon i violončelist David Teie pokazalo je također da majmuni u svojoj komunikaciji za izražavanje emocija koriste boju, visinu i druge osobine glasa, baš kao i ljudi.

Istraživanje se sastojalo od toga da je skupini od 14 pinč tamarina pušteno 30 sekundi glazbe dok su istraživači bilježili promjene u njihovom ponašanju.

Majmuni su slušali Samuela Barbera, Nine Inch Nails, Tool i Metallicu. Nakon toga, puštena im je posebna glazba za majmune.

Jedina ljudska glazba koja je izazvala reakciju kod majmuna bila je glazba heavy metal benda Metallica, čija glazba je, neočekivano, izazvala smirujući efekt kod majmuna.


02.09.2009. 15:36:24
Novi komentar
nužno
nužno