« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca

Merkel protiv ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO

Njemačka kancelarka na jučer započetom dvodnevnom 
sastanku generala njemačkih vojnih snaga, Bundeswehra
Njemačka kancelarka na jučer započetom dvodnevnom sastanku generala njemačkih vojnih snaga, Bundeswehra (AFP)
Više o

Angela Merkel

,

NATO

,

Ukrajina

,

Gruzija

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak se usprotivila mogućnosti da Ukrajina i Gruzija postanu punopravne članice NATO saveza, objasnivši svoje stajalište činjenicom da narodi tih zemalja ne podržavaju takvu inicijativu te da su i same sudionice regionalnih sukoba.

- Da bi jedna zemlja postala dijelom NATO-a, nije dovoljno tek da njezino trenutačno političko vodstvo možda bude naklonjeno takvoj politici, već stanovništvo snažno mora podupirati ulazak u NATO - izjavila je Merkel u govoru pred visokim njemačkim vojnim dužnosnicima.

I Ukrajina i Gruzija sudjeluju u NATO-ovom Programu intenzivnog dijaloga i na summitu saveza u travnju u Bukureštu trebale bi potvrditi kandidaturu za članstvo, iako su im izgledi da budu pozvane službeno istaknuti kandidaturu slabi, smatraju analitičari.
Transatlantski savez je stup njemačke sigurnosne i vanjske politike, ali se mora udaljiti od isključivo vojnog razmišljanja, rekla je Merkel zapovjednicima njemačke vojske.

“Zemlje koje su suočene s unutarnjim i regionalnim sukobima ne mogu, po mojem mišljenju, biti članice NATO-a.”
Angela Merkel

- Naš savez za cilj ima braniti sigurnost. To nije savez u kojem jedna ili više zemalja članica mogu imati problema s vlastitom sigurnošću - naglasila je Merkel, aludirajući na Gruziju zbog unutarnjih problema s Osetijom i Južnom Abhazijom. Ukrajina je, pak, već dugo u stanju latentne napetosti u odnosima s Rusijom zbog neplaćanja računa za plin.

Merkel je u subotu u Moskvi razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je ponovio protivljenje Rusije širenju NATO-a na istok, optuživši Sjevernoatlantski savez da želi zamijeniti Ujedinjene narode.

- Ako golema većina ukrajinskog i gruzijskog stanovništva ne želi da njihove zemlje uđu u NATO i ako se te zemlje u taj savez uvlači na silu, onda mi ne možemo kazati da je to potvrda demokracije - rekao je tada Putin, dodavši kako bi Rusija ‘nedvojbeno podržala izbor naroda, ako je nešto doista izbor naroda, a ne političkog vodstva’. (Hina) 

11.03.2008. 01:45:00
Novi komentar
nužno
nužno