« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
neće pa hoće

Mijenja se zakon o umjetnoj oplodnji

Milinović je do sada uporno branio zakon, tvrdeći da HDZ kao konzervativna stranka vjeruje da život počinje začećem i stoga ne može dopustiti zamrzavanje zametaka

(Nikša Stipaničev/CROPIX )
Više o

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

Darko Milinović

,

Jadranka Kosor

,

udruga RODA

,

Karmen Rivoseki-Simić

U tijeku su posljednji pregovori između premijerke Jadranke Kosor i  ministra zdravstva Darka Milinovića o promjenama Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Kontroverzni zakon u rujnu će na izmjene u Sabor, a ukinut će se njegove najspornije odredbe.

Budući da razgovori na relaciji Kosor-Milinović još traju, točne formulacije spornih zakonskih odredbi još nisu poznate. Trebalo bi se dopustiti zamrzavanje zametaka, procedura dokazivanja izvanbračne zajednice će se pojednostaviti, a donatori sperme i jajnih stanica bit će anonimni.

Struka i udruge koje zastupaju parove s problemima neplodnosti upozoravaju kako je ključno promijeniti odredbu koja dozvoljava oplodnju samo tri jajne stanice, jer bi u suprotnom dozvoljavanje zamrzavanja zametaka zapravo bilo besmisleno.

Naime, nakon hormonske stimulacije, kojoj se većina žena podvrgava prije postupka, sazrijeva i do 30 jajnih stanica. U standardnoj praksi sve se oplode, jedan do dva zametaka se vrate u maternicu, a ostali se zamrzavaju za daljnju upotrebu. Prema statistikama se pak od 10 oplođenih jajnih stanica dobije u prosjeku samo 1,3 kvalitetnih zametaka.

Karmen Rivoseki Simić iz udruge Roda već dugo upozorava na činjenicu da ako se smiju oploditi samo tri jajne stanice, postoje velike šanse da se neće razviti niti jedan zametak. Zbog toga je sama mogućnost zamrzavanja zametaka nepotrebna.

Međutim, u Rodama se zalažu i za donaciju zametaka, koja je nužna obostrano neplodnim parovima. To je već uobičajena praksa u svijetu dok se kod nas tvrdi da se time jedan dio njih nakon nekog vremena mora uništiti.

Ginekolozi napominju da s time ne bi trebalo biti problema uz strogu kontrolu i evidenciju.

Pozdravlja se i odluka da donatori jajnih stanica i sperme mogu zadržati anonimnost, jer u suprotnom, tvrde, donacija uopće ne bi bilo. Nitko ne želi riskirati da mu se dijete, kad navrši 18 godina, pojavi na vratima.

Trebala bi se pojednostaviti i procedura dokazivanja izvanbračne zajednice. Navodno se razmišlja o tome da, umjesto sadašnje sudske potvrde o zajedničkom izvanbračnom životu od najmanje tri godine, bude dovoljna obična potpisana izjava u klinici u kojoj se provodi postupak.

Posljednjih tjedana nije se znalo kakva su razmišljanja u Vladi jer je premijerka već najavila izmjene zakona, što je Milinović odmah oštro opovrgnuo. I svi koalicijski partneri HDZ-a bili su protiv ovakvog zakonskog rješenja. Zakon je izglasan jer je HSS licemjerno glasao protiv zakona, no njegovi su zastupnici ostali u sabornici i osigurali kvorum HDZ-ovoj većini.

I predsjednik Stjepan Mesić brzo je reagirao i zatražio zahtjev za ocjenu ustavnosti. Za njim su to učinili Ženska mreža i SDP, a za rujan su isto najavili HNS i Udruga Roda.

Stupanjem na snagu, novi je zakon gotovo prekinuo obavljanje postupaka medicinske oplodnje u klinikama, jer nisu bili doneseni provedbeni akti i nitko nije točno znao što smije, a što ne smije raditi i u kojim uvjetima.

01.09.2009. 09:12:00
Novi komentar
nužno
nužno