« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
SAVJETI

Mliječni proizvodi čuvaju zdravlje

Nije pronađena nikakva značajna veza između mliječnih masti i uzroka smrti ili, osobito, bolesti srca i moždanog udara

Ne izbjegavajte ih!
Ne izbjegavajte ih! (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

mliječni proizvodi

,

zdravlje

Konzumiranje tri porcije mliječnih proizvoda dnevno - uključujući mlijeko, sir i maslac - povezano je s nižim stopama srčanih bolesti i moždanog udarau usporedbi s nižim razinama unosa.

Jedna standardna porcija mliječnih proizvoda proizvodi jednaka je čaši mlijeka, šalici jogurta, 15 grama sira ili žličici maslaca (5 grama).

Studija koju je provela The Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE) gledala je brojke 136.384 ljudi u dobi od 35 do 70 godina u 21 zemlji, uključujući Poljsku i Švedsku u Europi.

Na početku studije zabilježeni su podaci o prosječnom unosu mliječnih proizvoda, a sudionike su pratili prosječno 9.1 godinu.

Potrošnja mliječnih proizvoda bila je najveća u Sjevernoj Americi i Europi (368 grama svaki dan ili više od četiri porcije ukupne mliječne masti dnevno), a najniže u južnoj Aziji, Kini, Africi i jugoistočnoj Aziji (manje od jednog porcija ukupne mliječne masti dnevno).

Sudionici su bili grupirani u četiri kategorije: bez mlijeka, manje od jedne porcije dnevno, jedan do dva obroka dnevno i više od dvije porcija dnevno. U usporedbi s grupom bez koja nije jela mliječne proizvode, skupina s visokim unosom (prosječno 3.2 grama dnevno) imala je niže stope ukupne smrtnosti, kardiovaskularne smrtnosti, većih kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Nije pronađena nikakva značajna veza između mliječnih masti i uzroka smrti ili, osobito, bolesti srca i moždanog udara - dvaju najvećih ubojica često povezanih s prehranom visoke razine zasićenih masnoća.

Istraživači su rekli da posljednja otkrića objavljena u The Lancetu "dosljedna" s prethodnim analizama opservacijskih studija.

10.03.2019. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno