« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Monako postaje veliko gradilište

Princ Albert priprema projekt proširenja te male države

Monako je druga najmanja država u svijetu nakon Vatikana
Monako je druga najmanja država u svijetu nakon Vatikana
Više o

Monako

,

princ Albert

,

Robert Calcagno

Monako je igralište za bogate, mediteranski porezni raj gdje bogati posjetitelji dolaze kockati, gledati teniski turnir i utrke Formule 1. Ali, Monako, druga po redu najmanja zemlja poslije Vatikana, ima problem - nedostaje joj mjesta.

Princ Albert II. koji je preuzeo prijestolje nakon smrti svoga oca prije tri godine, priprema hrabar projekt proširenja Monaka za više od 2,59 četvornih kilometara teritorija kako bi izgradio novu četvrt. Poput umjetnih otoka kakvi postoje u Dubaiju, bit će to svjetski biljeg, dizajniran da podigne gospodarstvo i privuče nove stanovnike, poslovne partnere i bogate turiste.

Očekuje se kako će cjelokupni projekt biti dovršen za deset godina. Kao i stanove, poznate trgovine i vezove za jahte, cijeli će projekt obilježiti mega-arhitektura. Princ Albert proučava pet ponuda u potpunoj tajnosti, a arhitekti poput Normana Fostera i I. M. Peija već su kontaktirani. Pojedini ljudi koji se brinu za očuvanje okoliša smatraju kako bi neki potezi mogli naštetiti flori i fauni.

Mega-arhitekturaOčekuje se kako će cjelokupni projekt biti dovršen za 10 godina. Kao i stanovi, poznate trgovine i vezovi za jahte, cijeli će projekt biti obilježen mega- arhitekturom. 

Helene Granouillac, stručnjakinja za okoliš, upozorila je kako su koralji i mediteranska biljka Posidonia oceanica ugroženi baš na obalama Monaka. No, dok se brojni svjetski časopisi još uvijek fokusiraju na kraljevsku obitelj, Albert je pokušao staviti Monako na kartu svijeta mjerama zaštite okoliša. Princ je predstavio sheme dijeljenja automobila za radnike, vozi hibridni automobil i osnovao je ekološku fundaciju.

Robert Calcagno, monageški vijećnik i blizak suradnik princa Alberta, izjavio je kako je projekt rađen krajnje oprezno i neće uništiti obalu.

- Ne samo da ćemo štititi ekosustav, nego će on biti još  bolji tako što ćemo napraviti umjetne grebene koji će omogućiti brojnim vrstama da napreduju - rekao je Calcagno i dodao kako se neće graditi u područjima gdje se nalaze koralji i morske biljke.

Novo susjedstvo bit će model održivog razvoja koristeći deset puta manje energije od normalnih područja.

- To će biti naš prikaz najbolje svjetske ekotehnologije - izjavio je Calcagano. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
26.05.2008. 22:04:48
Novi komentar
nužno
nužno