« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
SAVRŠENO

Mozak se može naviknuti na zdravu hranu

Vjerovali ili ne, naš mozak moguće je istrenirati da želi zdravu hranu, a ne onu masnu, kaloričnu i tako ukusnu da bi poludjeli kad je ne bi pojeli

Moguće je zavoljeti zdravu hranu
Moguće je zavoljeti zdravu hranu (Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

nezdrava hrana

,

mozak

,

trening mozga

Skidanje kilograma uvijek se, prije ili kasnije, sudari s ozbiljnim problemom - ukusnom hranom koja se nalazi svugdje oko nas. Naravno, upravo je ona glavni uzrok viška kilograma jer je jako teško odoljeti ponudi koja je veća nego ikad.

Kalorična hrana prelazi u naviku, a kad se tome doda nedostatak aktivnosti, višak kilograma logična je posljedica.

No, razmislimo malo - takve hrane nema oduvijek i, kad se pojavila, trebalo je neko vrijeme da zaživi i da je ljudi prihvate. Zašto?

Zato što smo izvježbali mozak da je želi, tvrde znanstvenici - nedavno istraživanje istražilo je to pitanje; ispitanici koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu su 6 mjeseci proveli na dijeti, a za to vrijeme nisu smjeli pojesti niti jednu visoko-kaloričnu junk namirnicu te se njihova prehrana sastojala isključivo od zdravih namirnica.

Svi ispitanici su u konačnici izgubili određeni postotak masnog tkiva, ali to nije ono što je bilo važno. Znanstvenici su magnetskom rezonancom skenirali i pregledali mozgove svih ispitanika te su otkrili promjene u centrima za ovisnosti i učenje - primijetili su kako je osjetljivost na visoko-kaloričnu hranu bitno manja, a želja za zdravim namirnicama koje su jeli za vrijeme istraživanja bila je znatno veća.

Zaključak je jednostavan - jedite zdravu hranu iako vam možda i nije najdraža, a s vremenom mozak će se prilagoditi i želja za zdravim namirnicama će biti veća. Ta promjena se neće dogoditi preko noći, ali mozak je moguće trenirati da zavoli zdrave namirnice, a manje žudi za onim nezdravim.

12.08.2015. 09:25:00
Novi komentar
nužno
nužno