« Život
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
koliko smo različiti

Muškarci i žene drugačije reagiraju na opasnost

Žene analiziraju podražaje u širem socijalnom kontekstu, dok muškarci reagiraju na osnovi percepcije

(Dreamstime)
Više o

opasnost

,

podražaji

,

žene muškarci

,

Andrzej Urbanik

,

magnetska rezonanca

,

RSNA

Znanstvenici su u najnovijoj studiji proučavajući mozak otkrili da muškarci i žene na drugačiji način reagiraju na pozitivne i negativne podražaje.

Dr. Andrzej Urbanik, voditelj radiologije u Sveučilišnoj bolnici u poljskom Krakowu, sa svojim je kolegama ispitao 40 dobrovoljaca, 21 muškarca i 19 žena u dobi od 18 do 36 godina. Istraživanjem se otkrilo da muškarci više pažnje posvećuju senzornim aspektima emocionalnih podražaja, dok žene više pažnje posvećuju osjećajima izazvanima emocionalnim podražajima.

U studiji koja je predstavljena na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA), ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj rezonanci dok su gledali slike raznih objekata koji trebaju pobuditi određena emocionalna stanja. U prvom slijedu gledali su negativne, a u drugom pozitivne slike.

Gledajući negativne slike, žene su pokazale jaču aktivaciju u lijevom talamusu koji prenosi senzorne informacije od i prema cerebralnom korteksu, uključujući bol i ugodu. Muškarci su pak više aktivacije pokazali u lijevoj insuli koja generira subjektivne osjećaje koji mogu proizvesti djelovanje.

''Negativne slike su kod muškaraca izazvale pojačanje autonomnog sustava, što može značiti da će vjerojatnije nešto poduzeti u slučaju opasnosti nego žene'', kaže dr. Urbanik.

Dok su gledale pozitivne slike, žene su pokazale jaču aktivaciju u području mozga koje je povezano s pamćenjem i slušanjem, a muškarci su više skloni vizualnom procesuiranju.

Dr. Urbanik vjeruje da ove razlike utječu na to da žene analiziraju pozitivne podražaje u širem socijalnom kontekstu i povezuju pozitivne slike s određenim sjećanjem. S druge strane, muškarci reagiraju više na perceptivnoj bazi.

''Muškarčevi vizualni i motivacijski sustavi proždiru pozitivne slike'', objašnjava dr. Urbanik.

01.12.2009. 19:18:08
Novi komentar
nužno
nužno