« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
ZA SVE RASKOLJNJIKOVE

Muzej zločina i kazne otvoren u Washingtonu

Muzej na interaktivan način dokumentira zločine počinjene u SAD-u

U muzeju je izložen i Dillingerov Ford iz 1933. godine
U muzeju je izložen i Dillingerov Ford iz 1933. godine (AFP)
Više o

muzej zločina

Pljačkaši banaka, mafijaši i serijski ubojice - svi su se oni našli u novootvorenom Muzeju zločina i kazne u Washingtonu. Muzej na tri kata prostire se na površini od 2600 četvornih metara.

- Ni u kojem slučaju ne glorificiramo kriminal. Upravo suprotno, odašiljemo poruku kako se on ne isplati te da postoje posljedice za sva nedjela - rekao je suosnivač muzeja John Morgan.

Stop kriminalu

Muzej je posljednji korak u osobnoj kampanji protiv kriminala koji je započeo prije 21 godinu, kada je otet i ubijen Adam, šestogodišnji sin Johna Walsha.

OtmicaU muzeju se također mogu vidjeti novine iz 1974. godine, kada je oteta nasljednica medijskog carstva Patty Hearst. 

Puno je pozornosti pridano upravo dijelu u kojem se nalazi mjesto gdje ljudi mogu naučiti kako pružiti veću sigurnost svojoj djeci.

Među izloženim predmetima je i crveni Ford iz 1933. godine što ga je slavni pljačkaš John Dillinger koristio za bijeg. Muzej, koji se nalazi u središtu Washingtona, posjeduje i automobil koji su koristili Bonnie and Clyde u istiomenom filmu te brojne predmete koji su pripadali stvarnom zločinačkom paru.

‘Zločini’ slavnih

Da bi muzej bio uistinu vjerodostojan, posjetiteljima je uz dokumentaristički ponuđen i interaktivni dio.

Tako mogu neposredno sudjelovati u razrješavanju zločina te prolaze sve faze istrage, od forenzičkih istraživanja, uzimanja i analize otisaka prstiju do  DNK testova i identifikacije putem zubala.

U muzeju se također mogu vidjeti novine iz 1974. godine, kada je oteta nasljednica medijskog carstva Patty Hearst. Postoje i neki lakši zločini, pa tako muzej dokumentira slučaj Franka Sinatre koji je kao mladić bio optužen zbog zavođenja jer se viđao s udanom ženom, kao i uriniranje Jima Morrisona na javnom mjestu. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
26.05.2008. 21:52:59
Novi komentar
nužno
nužno