« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
KOMENTAR

Mužjaci žele razgovarati

Donedavno su Donald Trump i Kim Jong Un razmjenjivali prijetnje i uvrede, a sada se, odjednom, žele sresti. Susret se najavljuje za svibanj. Više nego iznenađujuć obrat, smatra komentator DW Alexander Freund

To će biti zabavno...
To će biti zabavno... (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

Kim Jong-un

,

razgovori

Pljesak se čuje sa svih strana, čak i iz Kine i Rusije: Sastanak Donalda Trumpa sa Kim Jong Unom zaista bi bio povijesni korak. Takav samit bio bi „pravo čudo", s radošću kaže predsjednik Južne Koreje Mun Jae In, čija je politika popuštanja napetosti isprva ismijavana, ali je njegova mješavina oštrih sankcija i nuđenja dijaloga zaslužna što uopće postoji mogućnost za susret.

Susret Trumpa i Kima, dva alfa mužjaka, vjerojatno bi bio pravi medijski spektakl, a oba predsjednika bi se mogla prikazati kao pobjednici. Trump bi mogao tvrditi da je njegov oštar kurs konačno urazumio Rocketmana iz Sjeverne Koreje. Nasuprot tome, Kim bi pred svojim izoliranim narodom susret predstavio kao trijumf, jer je konačno primorao „dementnog Američkog starca" da sjedne i pregovara.

Odlučujuće će biti ono što se na takvom samitu dogovori. Ako se Sjevernoj Koreji jamči sigurnost države i predvodnika režima, strateg Kim bi se mogao odreći nuklearnih pokusa i čak pristati i na nuklearno razoružavanje Korejskog poluotoka. Ali Kim bi skupo naplatio takav korak.

I dalje postoje sumnje u tvrdnje Pjongjanga da raspolaže hidrogenskom bombom i raketama koje mogu pogoditi američko tlo. Ali prijetnje su urodile plodom - Sjeverna Koreja se konačno uzima ozbiljno i preko atomskih bombi dospjela je do pregovaračkog stola. Kimov režim je naučio lekcije iz Iraka i Libije i ne želi doživijeti takvu sudbinu.Zauzvrat, Amerika bi se morala odreći zajedničkih vježbi s južnokorejskom vojskom, možda bi morala i smanjiti broj vojnika u toj zemlji. Međutim, Trump bi vjerojatno bio spreman na to jer bi se svojim biračima i dalje mogao pokazati kao zaštitnik Amerike od sjevernokorejskih raketa, a povlačenje postrojbi bila bi ušteda za poreske obveznike.

Zbog toga je Kim, za koga je Trump u jednom trenutku rekao da je „prilično pametan momčić", sve stavio na jednu kartu i maksimalno razvio raketni program. Naravno da je to izazvalo sankcije koje su teško pogodile zemlju, već dovedenu do prosjačkog štapa. Ali, reputacija režima je već toliko loša da nije mogla biti gora, a narod već desetljećima ionako živi u siromaštvu.

Dok se sastaju alfa mužjaci, pitanje je što će se zapravo promijeniti za običan narod. Mogu li se nadati miru i sigurnosti, da li će se obitelji ujediniti nakon što su podijeljene prije mnogo desetljeća, hoće li se dvije bratske države uspjeti postupno približiti ili čak ujediniti u dogledno vrijeme?

Poslije dugih godina patnje, mnogi to sigurno žele. Ali raskol između Sjevera i Juga je mnogo veći nego što je to svojedobno bio između Zapadne i Istočne Njemačke. Sjevernokorejski režim je sistematski izolirao i zlostavljao svoj narod, gradeći čak i koncentracijske logore.

Za sada, predstojeći susret predsjednika Sjeverne i Južne Koreje i najavljeno sučeljavanje Trumpa i Kima su dovoljno važni koraci. A srastanje i pomirenje dvije Koreje će sigurno trajati dugo i biti uspješno jedino ako se krivci pozovu na odgovornost - mi Nijemci to odlično znamo. A do tada će i Trump i Kim biti povijest.

Piše: Alexander Freund/DW
11.03.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno