« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
GRUZIJA-JUŽNA OSETIJA

Na pomolu novi rat?

Stotine civila u bijegu - sukobi počeli u petak navečer

Stanovnik Južne Osetije pokazuje ranu koju je zadobio u pucnjavi u selu udaljenom samo 100 km od Tbilisija
Stanovnik Južne Osetije pokazuje ranu koju je zadobio u pucnjavi u selu udaljenom samo 100 km od Tbilisija (Reuters)
Više o

Gruzija

,

Južna Osetija

Zbog nasilja i sukoba stotine žena i djece bježalo je u nedjelju iz Južne Osetije u Rusiju koja je upozorila na opasnost od izbijanja velikog rata između Gruzije i njezine odcijepljene pokrajine, javljaju svjetske agencije.

Najmanje je šest osoba ubijeno, a 15 je ranjeno u sukobima u proteke dvije noći. Snage Južne Osetije, pokrajine koja se odcijepila od Gruzije, optužuju gruzijsku vojsku da je namjerno gađala civile.

"Moja djeca nisu spavala dvije noći i ne mogu ih više izlagati pogibli", rekla je za rusku televiziju mlada žena koja je odlučila djecu poslati na sigurno, prenijela je agencija Reuters.

Autobusi s više od 500 ljudi, od kojih barem 400 djece, stigli su u Sjevernu Osetiju, javila je ruska agencija RIA, a ruska televizija javila je da više od 300 drugih čeka na evakuaciju iz grada Chinvalija.

Južna Osetija odcijepila se od Gruzije nakon rata početkom 90-ih i Rusija je onamo poslala mirovne snage, službeno kako bi spriječila izbijanje novog rata.

Napetosti oko Južne Osetije i Abhazije u porastu su od 2004. godine, otkako je na vlast u Gruziji došla nova prozapadna vlada koja nastoji prekinuti tijesne veze s Rusijom u korist jačanja veza sa Zapadom.

Rusija pomaže pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju, a Gruzija je optužuje da to čini kako bi ih pripojila sebi. Moskva optužuje Gruziju da dvije regije želi silom vratiti pod svoju vlast.

Sukobi su počeli u petak navečer. Vlasti Južne Osetije optužuju Gruziju da na njih ide vojskom i topništvom i pozvale su na opću mobilizaciju. Gruzija tvrdi da nije u pokrajinu slala vojsku već je samo uzvratila vatru.

Ruske vlasti objavile su priopćenje da gruzijske vlasti gomilaju vojsku, prenosi Reuters, a rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da se stanje u regiji "naglo pogoršalo s 1. na 2. kolovoza", javlja AFP.

"Prijetnja vojnim akcijama velikih razmjera između Gruzije i Južne Osetije postaje sve više stvarnom", stoji u priopćenju ruskog MVP-a.

Sa zabrinutošću događaje na Kavkazu promatra Zapad kojemu je to područje izuzetno važno za njegove projekte dopremanja nafte i plina iz Kaspijskog mora putevima koji bi zaobišli ruski teritorij.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stumm koji trenutačno predsjeda Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi, izrazio je žaljenje zbog nasilja, poglavito protiv civila i pozvao obje strane na suzdržanost.

Čelnici druge odcijepljene gruzijske pokrajine, Abhazije, objavili su u nedjelju da neće sudjelovati u skorašnjim razgovorima Gruzije i Zapada o nasilju u regiji. Abhaski čelnik Sergej Bagpaš rekao je da Abhazija ne može sudjelovati u mirovnim pregovorima 15. kolovoza zbog rastućih napetosti između Gruzije i Južne Osetije, prenosi agencija AP. Ako se stanje smiri, Abhazija će razmotriti svoju sadašnju odluku, dodao je Bagpaš. (HINA)

03.08.2008. 16:23:52
Novi komentar
nužno
nužno