« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
SAVJETI

Najbolji način sušenja ruku nakon pranja

Ruek su prepune bakterija i izvor su 80 posto svih zaraza, pa ne čudi da se znanstvenici bave pitanjima sušenja ruku nakon pranja

Perete dobro, a kako sušite?
Perete dobro, a kako sušite? (DeviantArt)
Više o

ruke

,

čiste ruke

,

pranje ruku

,

sušenje ruku

Zarazne se bolesti najbolje šire - rukama, to radi njih čak 80 posto, pa je jasno da je pranje ruku toplom vodom i sapunom osnova dobrog zdravlja. No, kako nakon pranja osušiti ruke da bi to bilo najviše higijenski?

Znanstvenici su nedavno ustanovili da su za gotovo potpuno uništenje bakterija nakon pranja od sušila za ruke djelotvorniji papirnati ručnici.

>> Napokon naučite kako pravilno prati ruke >>

Dakle, ako se ruke temeljito operu sapunom gotovo svi tragovi bakterija s njih bit će uklonjeni, neovisno o tome na koji ih način kasnije sušite. Najgore što možete učiniti je ne oprati ruke dovoljno temeljito ili "oprati" ih bez sapuna. U tom slučaju vjerojatnije je da će vaše ruke i dalje biti rasadnik bakterija.

Ako ruke nakon temeljitog pranja sapunom i toplom vodom ne osušite kako treba, još uvijek niste zaštitili ni sebe ni one oko vas od prijenosa potencijalnih uzročnika bolesti jer se bakterije najbolje prenose i razmnožavaju na vlažnoj koži.

>> Perite ruke nakon bankomata >>

Ako je vjerovati znanstvenicima, ruke nakon pranja je najsigurnije osušiti papirnatim ručnikom. Pokazalo se da prosječnom sušilu za ruke treba 45 sekundi kako bi vlažnost ruku smanjilo za 97%, a papirnatim ručnikom isti se učinak postiže nakon 10 sekundi.

Istraživanje je pokazalo i da su ispitanici koji su koristili stroj za sušenje ruku bili nestrpljivi te da su ruke uz njegovu pomoć sušili prosječno oko 22 sekunde.

>> Higijenska dezinfekcija ruku štiti od bolesti >>

Učinkovitijem uklanjanju bakterija s ruku pridonosi i trenje koje se događa dok vlažnu kožu brišemo papirnatim ručnikom, a studija je pokazala da sprave za sušenje mogu biti prijenosnici novih bakterija zbog kontaminiranog zraka u određenom okruženju.

30.09.2014. 13:24:00
Novi komentar
nužno
nužno