« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DRUGA BOMBA

Napadnuti i istražitelji nesreće Nevski ekspresa

Potvrđeno je da je druga eksplozivna naprava koja je eksplodirala u subotu detonirana putem mobitela

(Metro Stockholm)
Više o

Nevski ekspres

,

teroristički napad

,

Rusija

,

vlak

,

Pavel Kosolapov

Druga eksplozija na mjestu terorističkog napada na vlak Nevski ekspres, koja se dogodila u subotu, bila je usmjerena protiv skupine istražitelja, priopćio je u utorak Istražni odbor pri Uredu ruskog državnog odvjetnika, a prenose ruski mediji.

Tri vagona brzog vlaka Nevski ekspres na liniji Moskva - Sankt Peterburg iskočila su iz tračnica u petak navečer nakon detonacije bombe koja je sadržavala ekvivalent sedam kilograma TNT-a.

Druga, manja bomba, eksplodirala je u subotu u 14 sati po lokalnom vremenu na mjestu napada. U drugoj eksploziji nije bilo ozlijeđenih.

Po posljednjim podacima, 27 osoba je poginulo, a više od 90 je ozlijeđeno u nesreći vlaka.

Forenzičari su utvrdili da je drugo eksplozivno sredstvo bilo detonirano pomoću mobitela.

"To nam daje osnove da vjerujemo da su meta druge eksplozije nedaleko od mjesta (prvog terorističkog napada) bili istražitelji", navodi se u priopćenju Istražnog odbora i dodaje da sličnu taktiku često koriste militanti na Sjevernom Kavkazu.

Istražitelji su su trenutačno usredotočili na četiri osumnjičena za teroristički napad na vlak. Za organizatora napada sumnjiči se bivši vojnik Pavel Kosolapov, navodni simpatizer islamističkih terorističkih pokreta. Neke moskovske novine proglasile su ga u utorak najgorim ruskim teroristom.

U strahu od novih terorističkih napada uske vlasti su pojačale sigurnost željeznice na liniji Nevskog ekspresa i važnim postajama vlakova. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 20:57:57
Novi komentar
nužno
nužno