« Svijet
objavljeno prije 3 mjeseca i 11 dana
ZANIMLJIVO

Njemački ustavni sud: Marakeški sporazum ne obvezuje

Njemački Savezni ustavni sud je potvrdio da Marakeški sporazum nije obvezujući. Time je odbio zahtjev 13 osoba da se izrekne privremena mjera zabrane pristupa Njemačke tom sporazumu

Čemu onda uopće?
Čemu onda uopće? (Arhiva)
Više o

Marakeški sporazum

,

globalni kompakt

,

Njemačka

Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, tzv. Marakeški sporazum, nije obvezujući međunarodno-pravni ugovor nego sadrži samo političko samoobvezivanje na provedbu određenih mjera, priopćili su suci Saveznog ustavnog suda.

Nepridržavanje dogovora ne povlači sa sobom nikakve sankcije. To isto vrijedi, priopćio je Sud, i za UN-ov Sporazum o izbjeglicama. Tim je zaključkom odbijen zahtjev 13 osoba da se privremenom mjerom zabrani pristupanje Njemačke tom sporazumu.

Marakeški sporazum su u ponedjeljak (10.12.) prihvatile ukupno 164 zemlje. I u samom tekstu se ističe da nije pravno obvezujući nego da samo predstavlja "okvir za kooperaciju". Države koje su ga prihvatile u njemu su utvrdile načela koja bi trebala omogućiti sigurne i regulirane migracije. UN-ov sporazum o izbjeglicama odnosi se na pitanje kako države mogu bolje surađivati s obzirom na velik broj izbjeglica širom svijeta.

Kritičari se boje da bi ovi međunarodni sporazumi mogli utjecati na donošenje pravnih odluka i na kraju ograničiti nacionalnu suverenost. "Marakeški sporazum je sve drugo samo ne bezazlen i neobvezujući. On sadržava brojne političke obveze i dovest će do još većih migracija u Njemačku", rekao je početkom prosinca Alexander Gauland, predsjednik Kluba zastupnika Alternative za Njemačku. Podnositelji zahtjeva Saveznom ustavnom sudu su, među ostalim, naveli da potpisivanje Marakeškog sporazuma s njegovim obvezujućim propisima ukida slobodni i demokratski temeljni poredak. Sud je utvrdio da su te bojazni neopravdane.

12.12.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno