« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SURADNJA

Nokia i Xiaomi: ugovori za patente i zajedničke projekte

Pretpostavlja se da bi Nokia mogla koristiti Xiaomi proizvodne kapacitete za svoje potrebe, a zauzvrat kineska tvrtka dobiva finske patente

Nokia se udružila s Xiaomijem
Nokia se udružila s Xiaomijem (Arhiva)
Više o

Nokia

,

Xiaomi

,

patenti

,

suradnja

Nokia i Xiaomi potpisali su ugovor za cross-licenciranja patenata i zajedničke projekte što bi mogao biti prvi korak prema suradnji u cilju jačanja pozicija na tržištu.

Posebni detalji ugovora između Nokia i Xiaomi nisu poznati. Prema riječima CEO Xiaomi, suradnja između tvrtki omogućit će iskoristiti ogromno znanja koje imaju obje strane u pogledu izgradnje velikih mreža, softvera i usluga.

Nadalje, pretpostavlja se da bi Nokia mogla koristiti Xiaomi proizvodne kapacitete za svoje potrebe, a zauzvrat kineska tvrtka dobiva finske patente. Iz toga bi se moglo zaključiti da se Nokia sada odlučila na drugu strategiju. Umjesto tužbi za korištenje patenata ide na nagodbe, a Xiaomi bi lakše mogao poslovatie na zapadnim tržištima.

Osim postojećih projekata, tvrtke će udruženim snagama raditi na optičkim rješenjima za povezivanje podatkovnih centara, istraživanju tzv. Internet stvari, virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije.

Prethodne glasine spominjale su uporabu SoC Surge S1 u nekim Nokia modelima, ali o tome za sada nema službenih izjava. Podsjetimo, Surge S1 je octa-core procesor proizveden na 28 nm procesu. Sastoji se od četiri 2.2 GHz Cortex-A53 jezgre i četiri 1.4 GHz Cortex-A53 jezgre namijenjene lakšim zadacima i očuvanju energije u bateriji. Rade u paru s Mali-T680 MP4 grafičkom jedinicom s reprodukcijom 4K videa. Čip podržava 32-bitni DSP i Volte za poboljšanje kvalitete glasovnih poziva. Xiaomi je ovaj čipset ugradio u Mi 5c.

Uostalom, tko zna možda se ove glasine pokažu u budućnosti točne.  

Piše: Sanja Ledinek
06.07.2017. 09:32:00
Novi komentar
nužno
nužno