« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Normalan rad novinara u Pekingu

Pekinška je policija dobila naredbu da se ne miješa u rad stranih novinara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

pekinška policija

,

Tienanmen

,

novinari u Pekingu

Reuters je objavio da je dobio na uvid interne dokumente policije u Pekingu, tj. nova pravila koja su prošli tjedan došla iz državnog vrha. U njima se zapovijeda policiji da se ne miješa u javne govore protiv Vlade, čak i one koji uključuju Falun Gong, Xinjiang, Tibet ili Tajvan.

Policija smije intervenirati jedino u slučajevima kada dođe do neke drastične akcije koja privlači mnošveo ili narušava javni red na nekom politički osjetljivom mjestu kao što je trg Tienanmen. Novinare se ne smije ometati, privoditi, braniti rad fotografima i snimateljima ili oštećivati njihovu opremu i plijeniti memorijske kartice.

Štoviše, novinari mogu nesmetano intervjuirati aktiviste, ljude koji su izbačeni iz stanova ili ostali bez posla ili zemlje. A i Trg nebeskog mira, Tienanemen, više nije zabranjena zona, no ipak se mora podnijeti zahtjev za snimanje 24 sata prije.

Strani dopisnici pozdravili su ovu informaciju, nadajući se da će svi policajci biti informirani o ovoj naredbi, kako bi se po prvi puta u povijesti moderne Kine moglo nesmetano prenositi informacije o događanjima bez supervizije kineskih komesara.

05.08.2008. 14:51:50
Novi komentar
nužno
nužno