« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
MIROTVORAC???

Obama će tražiti još 83 milijarde dolara za ratove

Nova sredstva približit će cijenu ratova u Iraku i Afganistanu brojci od 800 milijardi dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

rat u Iraku

,

rat u Afganistanu

,

financiranje rata

,

SAD

,

američki Kongres

,

Robert Gibbs

Američki predsjednik Barack Obama zatražit će od Kongresa dodatnih 83.4 milijarde dolara za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu do kraja rujna, čime bi se u ovoj proračunskoj godini za te namjene izdvojilo oko 150 milijardi dolara, objavili su u četvrtak demokratski kongresni izvori.

Oko 75 milijardi dolara išlo bi za vojne operacije a ostatak za diplomatske programe i pomoć u razvoju, kazali su demokratski izvori, prenose američke TV mreže.

Dodatna sredstva "potrebna su kako bi se financirala nova strategija u Afganistanu i proces u Iraku koji će voditi do smanjenja svih naših borbenih postrojbi", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Od stupanja na dužnost u siječnju, Obama je objavio planove za povlačenje snaga iz Iraka i jačanje američkog kontingenta u Afganistanu, gdje se američke postrojbe bore s Talibanima i Al-Kaidom od 2001.

U Iraku se trošilo oko 10 milijardi dolara mjesečno

Nova sredstva približit će cijenu dvaju ratova brojci od 800 milijardi dolara, prema podacima Odbora za odobravanje sredstava Predstavničkog doma Kongresa.

Većina tog novca potrošena je u Iraku, gdje je razmještena većina američkih snaga i gdje se, prema procjenama Pentagona, do listopada 2008. trošilo oko 10 milijardi dolara mjesečno.

U ožujku je Obama objavio da SAD planira povući većinu od sadašnjih 142.000 svojih vojnika iz Iraka do kolovoza 2010., dok bi od 35 do 50 tisuća američkih vojnika ostalo do 31. prosinca 2011.

U Afganistanu, Obama je naložio upućivanje pojačanja od 17.000 vojnika za borbu s Talibanima i 4.000 za obuku afganistanskih snaga. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 12:11:18
Novi komentar
nužno
nužno