« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
LOVICA

Obama najavio plaćanje rata protiv terorizma

Obama ima viziju američke vanjske politike koja bi se u budućnosti trebala ravnomjerno koristiti vojnom moći, diplomacijom i međunarodnim pravom

Obama bi trošio milijarde na rat protiv terorizma
Obama bi trošio milijarde na rat protiv terorizma (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

vojska

,

vanjska politika

,

terorizam

"Amerika mora uvijek biti vođa na svjetskoj sceni", rekao je Obama u srijedu. "Vojska će uvijek biti kralježnica tog vodstva", kazao je, ali i dodao da američke vojne akcije "ne mogu biti jedina - pa čak ni primarna - sastavnica našeg vodstva u svim situacijama".

Otkako je na položaju američkog predsjednika, podsjetio je Obama, SAD su okončale rat u Iraku, pripremaju se završiti sukob u Afganistanu, desetkovale su vodstvo al-Kaide u graničnom području između Pakistana i Afganistana i eliminirale Osamu bin Ladena.

Sad se vanjska politika mora usmjeriti na stalnu terorističku prijetnju koja "više ne dolazi iz središnjeg vodstva al-Kaide", nego iz "raspršenih ogranaka al-Kaide i ekstremista, koji žele naškoditi zemljama u kojima djeluju", rekao je Obama.

"Zato moramo razraditi strategiju koja će se moći nositi s tim difuznim prijetnjama bez slanja naših vojnika u druge zemlje", naglasio je.

On je Kongresu uputio prijedlog da borbu protiv terorizma osnaži tako što će odobriti osnivanje novog Fonda za partnerstva u borbi protiv terorizma, koji bi raspolagao s 5 milijardi dolara za "uvježbavanje, ojačavanje i olakšavanje situacije u partnerskim zemljama koje su na prvoj crti bojišnice u zemljama kao što su Jemen, Somalija i Libija".

Također je izrazio uvjerenje da SAD u svojem djelovanju moraju biti transparentnije i glede povoda za pojedine akcije i glede načina na koji se one izvode, bilo da je riječ o bespilotnim letjelicama ili uvježbavanju snaga partnerskih zemalja.

30.05.2014. 08:41:11
Novi komentar
nužno
nužno