« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
AGRESIVAN ROK

Obama želi 'završiti posao' u Afganistanu za tri godine

Predsjednik kaže da se to treba dogoditi, a na vojsci je da učini da se to dogodi, poručeno je iz Bijele kuće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rat u Afganistanu

,

Barack Obama

,

Robert Gibbs

,

SAD

,

pojačanja Afganistan

,

NATO

,

Stanley McChrystal

Američki predsjednik Barack Obama šalje 30,000 dodatnih vojnika u Afganistan i planira završiti rat, te povući većinu američkih snaga u roku od tri godine, izjavili su u utorak visoki dužnosnici administracije.

Obama je naložio vojnom vrhu da se pojačanja od 30,000 vojnika razmjeste u Afganistanu u roku od šest mjeseci, kazao je jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće za CNN.

Obama će u utorak u 20 sati po istočnoameričkom vremenu (srijeda 02:00 CET), u govoru u vojnoj akademiji West Point u državi New York, objaviti novu strategiju u Afganistanu, uz izravan prijenos na vodećim američkim TV mrežama.

To će biti njegovo drugo povećanje američkog kontigenta u Afganistanu od siječanjskog stupanja na predsjedničku dužnost. U travnju je odobrio slanje 21,000 vojnika, a uz sadašnjih 68,000 i nova pojačanja, broj američkih vojnika u Afganistanu doseći će gotovo 100,000.

U najmanju je ruku paradoksalno da će odluku o slanju dodatnih 30,000 vojnika u Afganistan, Obama objaviti deset dana prije odlaska u Oslo gdje će mu biti uručena Nobelova nagrada za mir.

Obama će u govoru zatražiti i veći doprinos saveznika iz NATO-a u Afganistanu, i to između 5,000 i 10,000 vojnika, najavljuju američki mediji. U stabilizacijskim snagama NATO-a (ISAF) trenutačno je oko 40,000 vojnika.

Ciljevi nove protupobunjeničke strategije su istisnuti Talibane iz područja koja nadziru, ukloniti elemente Al Kaide, osigurati nasljena središta na nemirnom jugu i istoku zemlje, stabilizirati Afganistan i znatno ubrzati obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

Obamin nalog za brzi razmještaj snaga iznenadio je neke promatrače, jer se do sada govorilo o razmještaju u roku od 12 do 18 mjeseci. General Stanley McChrystal, zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, u svom je izvješću zatražio slanje 40,000 vojnika u roku od 12 mjeseci.

Dužnosnici su kazali kako se Obama odlučio za brzo slanje pojačanja kako bi se porazili Talibani, iako iz Pentagona stižu ocjene da je to "vrlo agresivan" rok.

Na traženje da objasni to protuslovlje, dužnosnik Bijele kuće rekao je za CNN: "Predsjednik kaže da se to treba dogoditi, a na vojsci je da učini da se to dogodi".

"Mi želimo čim je prije moguće povjeriti sigurnost Afganistanaca na afganistanske nacionalne snage sigurnosti. To ne može biti gradnja države. To ne može biti vječni, neograničeni angažman", Robert Gibbs, glasnogovornik Bijele kućePrema najavi glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa, Obama će u govoru objasniti i zašto je SAD u Afganistanu, što je nova američka misija u toj zemlji, te opisati proces koji je doveo do njegove odluke.

Iznoseći vremenski okvir za okončanje američke misije, te plan ubrzane obuke afganistanske vojske i policije, koji bi do 31. listopada 2010. trebali brojati 134,000 vojnika i 97,000 policajaca, Obama će američkoj javnosti, podijeljenoj oko potpore ratu, predočiti jasnu izlaznu strategiju.

Liberalna krilo demokratskih zastupnika u Kongresu, kao i liberalna baza birača stranke koji su u studenom 2008. donijeli izbornu pobjedu Obami, protive se upućivanju novih pojačanja u Afganistan.

Po drugoj strani, oporbeni republikanci podržavaju dodatni ratni angažman SAD-a, iako su kritizirali Obamu za "oklijevanje" jer je razmatranje nove strategije trajalo puna 92 dana.

U osmogodišnjem ratu u Afganistanu, Amerikanci su do sada imali 849 ubijenih i oko 2,700 ranjenih vojnika, prema posljednjim podacima Pentagona.

Kako se prema ratnom proračunu, predviđa trošak po vojniku od milijun dolara, cijena dodatnih američkih snaga za Afganistan bit će 30 milijardi dolara godišnje za što nisu predviđeni dodatni prihodi u proračunu, već će se financirati iz duga. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 22:25:55
Novi komentar
nužno
nužno