« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Očuvanje plesova, dijalekata i igri

Viteške igre
Viteške igre
Više o

UNESCO

,

Božo Biškupić

,

kulturna baština

Hrvatska je primljena u članstvo Međuvladina odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u, izvijestio je jučer novinare ministar kulture Božo Biškupić.

Po njegovim riječima Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje imaju razrađen sustav prijavljivanja, evidenitranja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine i njezine zaštite koja se temelji na osnovnim uputama UNESCO-a.

Biškupić je podsjetio da je Hrvatska među prvim zemljama 2005. godine ratificirala UNESCO-ovu Konvenciju o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja je prihvaćena na Općoj skupštini UNESCO-a u Kyotu, u listopadu 2003. godine.

Napomenuo je da u zaštiti te vrste baštine postoje dvije liste, prva o ugroženoj baštini kojom su obuhvaćeni jezici poglavito dijalekti koji izumiru i druga reprezentativna lista na koju se upisuju nematerijalna duhovna dobra vezana uz pučke običaje, ples, narodne pjesme, kola, nošnje ili viteške igre.

Po riječima ministra Biškupića hrvatska pučka kultura i tradicija dragocjenosti su koje treba očuvati za buduće generacije, a poglavito danas u vrijeme nagle urbanizacije, koja utječe na nestanak i zatiranje mnogih običaja. Biškupić je rekao kako će se tim bogatstvom Hrvatska predstaviti i pri ulasku u Europsku uniju.     (HINA)

24.06.2008. 00:57:12
Novi komentar
nužno
nužno