« Zagreb
objavljeno prije 10 godina
KONFERENCIJA

"Održivi razvoj gradova" od 27. do 29. travnja u Zagrebu

Trodnevni stručni program uključivat će niz prezentacija istaknutih svjetskih, regionalnih i hrvatskih predavača i stručnjaka.

(Corbis)
Više o

Održivi razvoj gradova

,

međunarodna konferencija

,

održivi razvoj

,

klimatske promjene

,

očuvanje okoliša

,

gospodarenje energijom

,

UN

,

UNDP

"Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo", geslo je Međunarodne radne konferencije "Održivi razvoj gradova" koja će se održati u Zagrebu od 27. do 29. travnja te se baviti sustavnim gospodarenjem energijom u hrvatskim gradovima i županijama.

Na konferenciji se očekuje između 400 i 500 sudionika - župana, gradonačelnika, drugih predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave te stručnjaka. Među njima će biti i predstavnici 18 svjetskih gradova, poput Šangaja, Rima, Ankare, Ljubljane, Podgorice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora konferencije, istaknuo je da stanje klimatskih promjena i gospodarska recesija zahtijevaju brze i učinkovite odgovore. "Treba mijenjati navike, a to je najteže. Treba čuvati svoj grad koji posuđujemo od generacija koje dolaze, pa je pravo pitanje što svatko od nas čini za racionalnije korištenje energije i očuvanje okoliša", upitao je gradonačelnik.

Grad Zagreb očekuje da će sustavnim gospodarenjem energijom uštedjeti u prvim godinama 5 posto, a u konačnici između 25 i 30 posto sadašnje potrošnje energije. S tim ciljem će se uskoro početi pratiti energetska i financijska potrošnja u 1.700 gradskih objekata, najavio je pročelnik Ureda gradonačelnika Marijan Maras.

Yuri Afanasiev, stalni predstavnik Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj naglasio je važnost rasprave o održivom razvoju u doba recesije i gospodarske krize. Dodao je kako projekt sustavnog gospodarenja energijom, koje UNDP provodi zajedno s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, provodi trenutno 70 hrvatskih gradova i 18 županija.

Trodnevni stručni program konferencije uključivat će niz prezentacija istaknutih svjetskih, regionalnih i hrvatskih predavača i stručnjaka. Oni će, među ostalim, govoriti o dosad postignutim rezulatima u području održivog razvoja, razmotrit će hrvatsku energetsku strategiju te strategije pojedinih županija, baviti se temama iz područja urbanizma, arhitekture, graditeljstva te zaštite okoliša. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 17:34:43
Novi komentar
nužno
nužno