« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Općina Murter tužit će Hrvatsku

Murterani ne mogu dobiti vlasnički list za stare kuće, jer su sagrađene na nasutim plićacima

Kuće stare više od sto godina sagrađene su na pomorskom dobru
Kuće stare više od sto godina sagrađene su na pomorskom dobru (Ante Baranić/CROPIX)
Više o

Murter

Više od 250 žitelja Murtera na otoku Murteru koji nemaju dokumente o vlasništvu nad kućama u kojima žive, a sagrađene su prije sto ili više godina na nasutim plićacima luke Hramine, ne mogu se uknjižiti kao njihovi vlasnici.

Te kuće, prema aktualnim zakonskim propisima, zato što su sagrađene na pomorskome dobru, pripadaju Republici Hrvatskoj. To potvrđuje presuda koju su od Trgovačkog suda u Tisnom dobili sadašnji vlasnici spornih kuća koji su ih dobili nasljeđivanjem, a željeli su riješiti imovinske i vlasničke odnose pred nadležnim sudom.

Austro-UgarskaVlasti Austro-Ugarske čak su poticale Murterane da nasipanjem mora stvaraju parcele za gradnju kuća. 

Kako bi pomogla obiteljima koje žive u kućama koje su podigli njihovi preci u vrijeme kada nisu postojale zakonske odredbe koje definiraju pomorsko dobro kao opće državno dobro, Općina Murter - Kornati odlučila je prikupiti dokumentaciju i podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske.

Prikupljanje dokumentacije potrebne za tužbu protiv Republike Hrvatske još je u tijeku. Glavni argument u korist vlasnika spornih kuća bit će činjenica da su vlasti tadašnje države (Austro-Ugarske) čak poticale Murterane da nasipanjem mora stvaraju parcele za gradnju kuća. Na taj način željelo se sačuvati oskudne poljoprivredne površine.  (SF/ EPEHA) 

02.03.2008. 22:06:33
Novi komentar
nužno
nužno