« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Oslobođena članica Crvenih brigada Marina Petrella

Nicolas Sarkozy tražio je pomilovanje od Silvia Berlusonija

Prošlomjesečni prosvjed protiv izručenja u Parizu
Prošlomjesečni prosvjed protiv izručenja u Parizu (AFP)
Više o

Marina Petrella

,

Crvene brigade

,

Nicolas Sarkozy

,

Silvio Berlusconi

Francusko pravosuđe odobrilo je zbog zdravstvenih razloga puštanje na uvjetnu slobodu bivše članice talijanskih Crvenih brigada Marine Petrelle, čije izručenje traže talijanske vlasti.

Prizivni sud u Versaillesu oslobođenje Petrelle (54) uvjetovao je obvezom informiranja tužiteljstva o mjestima hospitalizacije i zabranom napuštanja pariške regije kada izađe iz bolnice.

Petrellini liječnici su rekli da je ona gotovo na umoru, da pati od teške depresije i pothranjenosti. U takvom je stanju otkako je saznala da je francuski sud odobrio izručenje Italiji.

Liječnici su pozdravili odluku o njezinom puštanju jer je njezino zdravstveno stanje nepomirljivo sa zatočenjem.

Odluka o oslobađanju ne dovodi u pitanje izručenje bivše članice Crvenih brigada u Italiju, gdje je 1992. osuđena na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu jednog policijskog dužnosnika 1981. godine.

Odluka o izručenju koju je 9. lipnja potpisao premijer Francois Fillon izazvala je polemiku u Francuskoj.

Marina Petrella je uhićena u kolovozu 2007. u pariškoj regiji. Od 1993. je živjela u Francuskoj gdje se udala i ima dvije kćeri.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se ne protivi izručenju, početkom srpnja je tražio od šefa talijanske vlade Silvia Berlusconija pomilovanje za Petrellu.

Više aktivista talijanske krajnje ljevice izbjeglo je u Francusku tijekom 80-ih godina. Tadašnji francuski predsjednik Francois Mitterand dopustio im je boravak u Francuskoj ako se odreknu nasilja. (HINA)

05.08.2008. 20:36:13
Novi komentar
nužno
nužno