« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
nuklearno naoružanje

Otac pakistanske atomske bombe na slobodi

Pakistanske vlasti ukinule su odluku o ograničenom kretanju za Abdula Kadira Kana

(Wikipedia)
Više o

nuklearno oružje

,

atomska bomba

,

Pakistan

,

Pervez Mušaraf

Otac pakistanske atomske bombe Abdul Kadir Kan koji živi u kućnom pritvoru otkad je priznao svoje aktivnosti u Iranu, Sjevernoj Koreji i Libiji, kazao je u utorak da je vlada ukinula odluku o njegovu ograničenu kretanju.

Kan je u siječnju 2004. priznao svoju umiješanost u međunarodnu tajnu mrežu proizvodnje nuklearnog naoružanja. Neki dokazi upućuju na to da je Kanova mreža jedan od najvećih proizvođača nuklearne tehnologije korištene za izradu oružja.

2008. Kan je povukao prijašnja priznanja o svojoj upletenosti u Iranu i Sjevernoj Koreji. Rekao je da ga je bivši predsjednik Pervez Mušaraf prisilio da bude „žrtveno janje" za „nacionalne interese". Za proizvodnju nuklearnog oružja optuživao je pakistansku vojsku i predsjednika.

U veljači je sud u Islamabadu naredio da mu se vrati sloboda ali su ga policija i vojska i dalje držali u kućnom pritvoru i ograničavali njegovo kretanje.

Krajem prošlog tjedna na njegov je zahtjev Visoki sud u Lahoreu naložio vlastima da objasne zašto mu nameću restrikcije a novo je saslušanje određeno za petak.

Izvor: Hina

01.09.2009. 11:32:08
Novi komentar
nužno
nužno