« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
COOL

Otkrivena (još jedna) druga Zemlja?

Istraživači su napravili listu od 20 kamenitih planeta koji su najbolji kandidati za drugu Zemlju, a uskoro počinju detaljnija istraživanja kako bi utvrdili jesu li u potpunosti nastanjivi

Drugih Zemlji kao u priči ...
Drugih Zemlji kao u priči ... (Shutterstock)
Više o

Stephen Kane

,

NASA

,

ESA

,

egzoplaneti

Najnovije istraživanje objavljeno u Astrophysical Journal pokazalo je kako trenutno
postoji 216 Keplerovih egzoplaneta unutar nastanjive zone što je područje oko zvijezde gdje površina planeta može sadržavati tekuću vodu. Istraživači su napravili listu od 20 kamenitih planeta koji su najbolji kandidati za drugu Zemlju.

"Ovo je kompletan katalog svih Keplerovih otkrića koji su u nastanjivim zonama njihovih zvijezda domaćina", rekao je Stephen Kane sa sveučilišta u San Franciscu i autor studije. "To znači da se možemo fokusirati na te planete i izvesti potrebna
istraživanja kako bismo naučili više o njima te jesu li zbilja nastanjivi."

Kane tvrdi kako ova studija također potvrđuje kako je podjela Keplerovih planeta unutar nastanjivih zona jednaka podjeli planeta izvan te zone što znači možda postoji život negdje u svemiru.

Trenutni naglasak je na utvrđivanju granica nastanjivih zona. Planeti koji su preblizu svoje zvijezde imat će efekt staklenika, a oni koji su previše udaljeni će imati smrznute vode. "Ima mnogo planeta kandidata, ali i ograničeno vrijeme proučavanja na teleskopu", nadodao je Kane. 

Stephen Kane vodeći je svjetski "lovac na planete", a planet kojeg je otkrio Kepler-186f, uključen je na listu mogućih kandidata. Njegovo će otkriće biti veliki doprinos za dvije misije koje će provoditi NASA i ESA.

05.08.2016. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno