« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Parastosom i prosvjednom šetnjom obilježena 13. godišnjica Oluje

RH optužena da ne osigurava uvjete za povratak prognanih

Prosvjednica s posterom na kojem je natpis Krajina i slika izbjegličke kolone
Prosvjednica s posterom na kojem je natpis Krajina i slika izbjegličke kolone (AFP)
Više o

parastos

,

prosvjed

,

Oluja 1995.

,

Atanasije

,

Filaret

,

Krajina

,

SRS

Parastosom u crkvi sv. Marka i prosvjednom šetnjom po Beogradu, u organizaciji Srpske radikalne stranke u Beogradu je obilježena 13. godišnjica hrvatske vojno-policijske akcije Oluje.

Episkop Srpske pravoslavne crkve Atanasije, koji je uz episkopa Filareta, služio parastos za žrtve Oluje optužio je hrvatsku državu da nije osigurala uvjete za povratak prognanih, te kazao da "naročito zabrinjava to što se nije čula riječ kajanja 13 godina unazad za zločine počinjene u Oluji", podsjetivši da se predsjednik Srbije Boris Tadić ispričao Hrvatskoj za zločine koje je u posljednjem ratu počinila srbijanska strana.

Tadić je u nedjelju zatražio ispriku od hrvatskih vlasti tvrdeći da je u Oluji ubijeno gotovo dvije tisuće Srba.

Prema dokaznim materijalima Haškog tužiteljstva u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" tijekom i nakon Oluje u razdoblju do 30. rujna 1995. ubijeno je ukupno oko 350 civila. Tijekom tog suđenja izneseni su i hrvatski službeni podaci prema kojima je tijekom same Oluje poginulo ukupno 526 Srba, od kojih 116 civila.

Nakon parastosa nekoliko desetina okupljenih krenulo je u prosvjednu šetnju, noseći transparente "Zločin bez kazne, NDH do države" i "Priznajte RSK", a dio sudionika nosio je bedževe "Ne EU", crne zastave sa natpisom "S vjerom u Boga", slike haškog optuženika Radovana Karadžića, a čuli su se i pogrdni uzvici na račun predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Prosvjednu šetnju od crkve sv. Marka do veleposlanstava Hrvatske i SAD-a u Ulici kneza Miloša prijavila je Srpska radikalna stranka, a šetnju su osiguravale jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija. (HINA/METRO)

04.08.2008. 20:09:24
Novi komentar
nužno
nužno