« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan
SAVJETI

Pazite li na glikemijski indeks hrane?

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smjeli bi uzimati samo u jednom trenutku i to nakon treninga dok je povećana inzulinska osjetljivost

Koliko koja hrana diže šećer u krvi
Koliko koja hrana diže šećer u krvi (Shutterstock)
Više o

glikemijski indeks

,

namirnice

,

inzulinska osjetljivost

,

dijabetes

Glikemijski indeks hrane govori nam koliko 50 grama ugljikohidrata utječe na razinu glukoze, iliti šećera, u krvi.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smjeli bi uzimati samo u jednom trenutku i to nakon treninga dok je povećana inzulinska osjetljivost. Inzulinska osjetljivost je osjetljivost stanice na djelovanje inzulina.

Ukoliko imamo lošu inzulinsku osjetljivost ili pak nedovoljno lučenje inzulina, glukoza ne može ući u stanicu i tamo se potrošiti. Time dolazi do viših razina glukoze u krvi. Takav poremećaj nazivamo dijabetesom.

Glikemijski indeks rangira hranu i piće na skali od 0 do 100

Nizak glikemijski indeks (do 55) - brokula, integralni kruh, jabuke, jagode, jogurt, krastavci, leća, mlijeko, mrkva, slanutak, smeđa riža, trešnje...

Srednji glikemijski indeks (od 56 do 69) - banana, cikla, grožđice, javorov sirup, kivi, kroasan, kuhani krumpir, kukuruz, kus-kus, marmelada, smokve...

Visok glikemijski indeks (iznad 70) - bijeli kruh, bijela riža, bundeva, čips, gazirani sokovi, ječam, lubenica, med, palenta, pečeni krumpir, pivo...

Stoga, pripazite malo...

18.02.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno