« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Počeo program ranog otkrivanja raka pluća

Besplatni pregledi dišnih organa za građane

U slučaju nedovoljnog odaziva na preglede, i liječnici opće prakse svoje će pacijente pušače upoznati s programom
U slučaju nedovoljnog odaziva na preglede, i liječnici opće prakse svoje će pacijente pušače upoznati s programom (Getty Images)
Više o

rak pluća

,

pušenje

,

besplatni pregledi

Gradski ured za zdravsto, rad, socijalnu politiku i branitelje s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava jučer je pokrenuo program ranog otkrivanja raka pluća i bronha kod pušača u dobi od 40 do 60 godina, koji će svakodnevno do kraja godine moći obaviti besplatne kontrolne preglede svojih dišnih organa.

Cilj akcije, koja će Grad stajati 500 tisuća kuna, jest smanjiti smrtnost od karcinoma pluća i bronha pravovremenim otkrivanjem početnih promjena na stanicama kako bi se na vrijeme poduzele odgovarajuće dijagnostičke i terapijske mjere. Svi zainteresirani pušači koji žele obaviti pregled mogu se javiti u Polikliniku svakog radnog dana od 12 do 14 sati, a poslijepodne od 17 do 19 sati. Nakon što popune upitnik, obavit će zdravstveni pregled koji obuhvaća snimanje pluća, citološki pregled iskašljaja koji ukazuje na početne promjene na sluznici bronha, te izmjeriti ugljični monoksid u perifernoj krvi.

Pušenje je opasnoOd karcinoma pluća i bronha u 2006. godini umrlo je 3300 Zagrepčana, a najugroženija je populacija od 40 do 60 godina starosti. Ugroženi su svi oni koji puše više od 15 cigareta dnevno.

Dobiveni nalaz uz zaključno mišljenje i preporuke bit će dostavljen pacijentu i njegovom obiteljskom liječniku.

Gradonačelnik Bandić najavio je da će Gradski ured svaka tri mjeseca izvještavati o odazivu i rezultatima pregleda kao i o broju novih nepušača za koje će Grad pripremiti i posebne nagrade.  (METRO)

03.03.2008. 21:25:33
Novi komentar
nužno
nužno