« Film
objavljeno prije 11 godina

Počinje 2. festival židovskog filma

U kinu Europa do 15. lipnja bit će prikazano više od 20 filmova sa židovskom tematikom

Jedan od najzanimljivijih filmova je ‘Bubble’, priča o ljubavi dvojice homoseksualaca u rodnom Tel Avivu
Jedan od najzanimljivijih filmova je ‘Bubble’, priča o ljubavi dvojice homoseksualaca u rodnom Tel Avivu
Više o

JFF

,

židovska kultura

,

Festival židovskog filma

,

kino Europa

,

Branko Lustig

Jewish Film Festival (JFF), pokrenut s ciljem upoznavanja sa židovskom kulturom i načinom života i poticanja multikulturalnog dijaloga u široj zajednici, počinje danas u zagrebačkom kinu Europa. Festival će otvoriti film ‘Deveti krug’ Francea Štiglica iz 1960. godine kao hommage nedavno preminulom Borisu Dvorniku. Potom slijedi austrijski film ‘Krivotvoritelji’, ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji strani film. Festivalom predsjeda naš proslavljeni producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig.

Židovski filmski festival trajat će do 15. lipnja, dokad će biti prikazano više od 20 filmova u hrvatskoj i stranoj produkciji. Najveći novitet je širenje  festivala na druge zemlje i gradove u regiji, pa će tako ove godine JFF imati svoje prvo izdanje i u Sarajevu od 4. do 6. srpnja. Židovski festival p“o prvi je puta u Hrvatskoj organiziran 2007. godine, po licenci i u suradnji s UK Jewish Film Festivalom koji se već dugi niz godina održava u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Londonu, Bristolu, Manchesteru i Glasgowu.

Branko LustigFestivalom predsjeda naš proslavljeni producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Na JFF-u će biti prikazan i film ‘Krivotvoritelji’, dobitnik Oscara. 

U glavnom programu bit će prikazan ‘Beaufort’, treći film izraelskog redatelja Josepha Cedara koji je s njime osvojio Srebrnog medvjeda na festivalu u Berlinu. Osim izvrsnih dokumentarnih filmova te ‘Beauforta’ i ‘Krivotvoritelja’, treba izdvojiti filmove ‘The Band’s Visit’ redatelja Erana Kollrina i ‘Bubble’ Eytana Foxa.

Film prati mladu skupinu prijatelja u Tel Avivu i uvelike je ljubavna priča. Tel Aviv se promatra s gledišta homoseksualaca i hetero populacije, Židova i Arapa, muškaraca i žena. U sklopu festivala organizirat će se edukacijska jutra, gdje će se za učenike srednjih škola organizirati edukativne projekcije vezane uz temu holokausta, kao i brojne radionice, okrugli stolovi i koncerti.

Piše: Piše: Livia Čveljo
10.06.2008. 21:55:49
Novi komentar
nužno
nužno