« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
VUKOVAR

Podesen istražni zahtjev zbog pada helikoptera u vukovarskoj vojarni

Sumnja se da su četiri osumnjičenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

DORH

,

pad helihoptera

,

Vukovar

,

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

,

MI-8

,

istraga

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražni zahtjev protiv četvorice zaposlenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici, odgovornih za nadzor, zbog osnovane sumnje da nisu kontrolirali radove na preuređenju helikoptera HRZ-a, koji se poslije, 9. srpnja 2007., srušio u vojarni u Vukovaru.

Zbog ugradnje zvučno-izolacijske spužve u predjelu komanda, odmah nakon uzlijetanja onemogućno je upravljanje i helikopter je pao, pri čemu su tri osobe poginule, a više ih je teško ozlijeđeno.

Na internetskoj stranici DORH-a danas je objavljeno da je Općinsko državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru podnijelo istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1954., 1969., 1957. i 1964.) zbog osnovane sumnje da su od prosinca 2005. do travnja 2006. počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

"Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao zaposlenici Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici, odgovorni za nadzor i kontrolu radova u okviru svojih dužnosti i ovlaštenja, tijekom izvođenja radova preuređenja helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tip MI-8 propustili obavljati nadzor rada djelatnika Odjela remonta i održavanja ZTZ-a pri ugradnji zvučno-izolacijske spužve lijepljenjem na oplatu helikoptera kako se navedena izolacija ne bi ugradila u području upravljačkih komanda.

Osnovano se sumnja da su propustili kontrolirati izvedene radove pa su, iako svjesni da bi to moglo otežati pomicanje komanda cikličkog upravljanja i samo upravljanje helikopterom te time dovesti u opasnost sigurnost helikoptera i putnika, lakomisleno smatrali da štetnih posljedica neće biti. Zbog ugradnje te zvučno-izolacijske spužve u predjelu krutih komanda 9. srpnja 2007. u Vukovaru, odmah nakon uzlijetanja helikoptera s helidroma vojarne 204. vukovarske brigade, onemogućno je upravljanje i kontroliranje leta helikoptera te je pao na tlo. Pritom su tri osobe smrtno stradale, više je osoba teško ozlijeđeno, a na helikopteru i vozilima MORH-a nastala materijalna šteta".

Povjerenstvo za istraživanje nesreće zrakoplova MORH-a završno je izvješće općinskom državnom odvjetništvu dostavilo 17. srpnja 2008., a Odjel vojne policije Glavnog stožera OS RH je 19. studenog 2008. podnio kaznenu prijavu. Nakon zaprimanja kaznene prijave Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je od MORH-a (od spomenuta odjela) zatražilo dopunu kriminalističke obrade, odnosno prikupljanje i dostavljanje relevantne dokumentacije. Tijekom 2009. općinsko državno odvjetništvo je u više navrata zaprimilo dopune kaznene prijave, a zadnju 13. srpnja 2009., navodi se u priopćenju. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 22:29:25
Novi komentar
nužno
nužno