« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZNANSTVENICI TVRDE

Povremeno uživanje u marihuani nije štetno

Veliko britansko istraživanje pokazalo je da povremena konzumacije nije samo bezopasna, već ima i niz pozitivnih učinaka na naše tijelo

Fotografija vijesti
Više o

marihuana

,

lake droge

,

pušenje trave

,

marihuana kao lijek

Ukoliko se povremeno opuštate konuzmirajući lake droge poput marihuane, to neće ostaviti nikakve posljedice na vaše pamćenje i zdravlje, rezultat je nedavno završenog britanskog istraživanja, prenosi Hina. Ipak, treba biti oprezan kod dugotrajnog uzimanja ovih droga, budući da se još uvijek sa sigurnošću ne zna kakav učinak tada imaju na naše tijelo.

Znanstvenici su ispitivali mentalne sposobnosti gotovo devet tisuća Britanaca u dobi od 50 godina i utvrđeno je da su oni koji su povremeno koristili lake droge čak i u 40-im godinama života imali iste ili čak i nešto bolje rezultate od vršnjaka koji nisu nikad koristili droge. Ta mala prednost na strani povremenih korisnika droga možda odražava drugo otkriće istraživanja a to je da su osobe koje su nekad u životu probale neke droge bile višeg obrazovanja od onih koji nikad nisu uživali droge.

Ispitani britanski 50-ogodišnjaci kazali su da su daleko najčešće koristili marihuanu. Oko šest posto priznalo je uživanje droge u prethodnoj godini a jedna četvrtina kazala je da ju je barem jednom u životu probala.

Što se tiče ostalih droga poput amfetamina, LSD-a, halucinogenih gljiva, kokaina ili ekstazija njih je probalo između tri i osam posto ispitanih, ovisno o skupini droga.

"Sveukupno čini se da rezultat pokazuje da prošlo ili sadašnje uzimanje nezakonitih sredstava nije nužno povezano s pogoršanjem kognitivnih sposobnosti u srednjoj dobi", kaže voditelj istraživanja Alex Dregan sa King's College London u radu objavljenom u American Journal od Epidemiology.

"Unatoč tomu, naše istraživanje ne isključuje moguće štetne učinke kod nekih pojedinaca koji su bili dugo vrijeme izloženi većim količinama tih droga", dodaje Dregan.

Iako su neka ranija istraživanja pokazivala da marihuana i kokain mogu utjecati na kognitivne sposobnosti, sadašnje istraživanje pokazuje da su ti učinci ograničena trajanja.

"Mozak je otporan", komentirao je nalaze psihijatar sa Medicinskog fakulteta na Harvardu John Halpern dodajući da se ovi rezultati ne bi trebali smatrati potporom korištenju lakih droga.

04.01.2012. 13:50:39
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dizzy
    06.01.2012. 00:05
    smoke till i die!!!
Novi komentar
nužno
nužno