« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
ne jenjava

Požar kod Los Angelesa zahvatio 50.000 hektara

Veliki šumski požar u zaleđu Los Angelesa, u Kaliforniji, u noći na utorak proširio se na više od 49.400 hektara i nastavio izmicati nadzoru vatrogasaca.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Los Angeles

,

požar

 Požar, u kojem je do sada uništeno 50-ak kuća i poslovnih objekata, i u kojem su poginula dva vatrogasca i evakuirano više od 10.000 ljudi, proširio se za oko 6000 hektara u zadnjih 12 sati, što je sporije širenje nego u prošla dva dana, kazali su lokalni dužnosnici.

Vatrogasci su tijekom noći spaljivali pojase borove šume i makije kako bi spriječili širenje požara na naselja Glendale, Tujungu i Santa Claru. Vatrena crta je na nekim dijelovima udaljena samo 25 km od središta Los Angelesa, rekli su dužnosnici na jutarnjem brifingu za novinare. Do utorka je samo pet posto požara stavljeno pod nadzor, no očekuje se da će tijekom dana taj postotak rasti.

Nakon šest dana vala vrućine prognostičari su za utorak najavili povratak vjetra s mora i pad temperature na oko 30 Celzijusovih stupnjeva, te porast vlažnosti zraka.

U tzv. Station požaru, najvećem od osam požara koji plamte diljem Kalifornije, izgorjelo je golemo područje šumovitih obronaka planine San Gabriela, koja se pruža 40 km s istoka na zapad i 29 km sa sjevera na jug.

U gašenju požara sudjeluje više od 2500 vatrogasaca, uz pomoć protupožarnih zrakoplova i helikoptera. Agresivnim napadima na požar iz zraka i s kopna vatrogasci su uspjeli požar zadržati na uglavnom nenaseljenu području.

"U tim su naporima spašene stotine kuća", izjavio je Mike Bryant, zamjenik načelnika vatrogasne službe losangeleskog okruga.

Izvor: Hina

01.09.2009. 18:59:09
Novi komentar
nužno
nužno