« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
NOVI PROBLEMI

Pretilima prijeti veća opasnost od 'svinjske gripe'

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je kako je nova gripa prva kod koje pretilost predstavlja rizični faktor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

gripa A (H1N1)

,

CDC

,

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

,

svinjska gripa

,

pretilost

Američki znanstvenici u petak su objavili kako bi pretile, ali zdrave osobe, mogle biti izložene većoj opasnosti od ozbiljnijih komplikacija pa čak i smrti, u slučaju nove gripe uzrokovane virusom A (H1N1). Rezultati istraživanja objavljeni su u biltenu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Znanstvenici su opisali slučajeve 10 pacijenata liječenih od virusa nove gripe u bolnici u Michiganu, od kojih su tri umrla. Devet od deset pacijenata imalo je višak kilograma, sedam ih je bilo pretilo, a dvoje od troje koji su se razboljeli bilo je pretilo.

Svrha istraživanja nije bila utvrditi povezanost između tjelesne težine i novoga virusa, no nakon što su znanstvenici ustanovili da čak sedam od deset oboljelih ima indeks tjelesne mase veći od 30, što znači da su vrlo pretili, otkriću su posvetili više pozornosti.

"Možemo zaključiti da kod novoga virusa postoji mogućnost ozbiljnijih komplikacija, posebice kad je riječ o iznimno pretilim pacijentima", rekao je jedan od voditelja istraživanja. U priopćenju koje je izdao CDC stoji kako se "pretilost u ranijim slučajevima nije prepoznavala kao rizični faktor u ozbiljnijim slučajevima bilo koje vrste sezonske gripe".

Izvor: Hina

11.07.2009. 17:31:05
Novi komentar
nužno
nužno