« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 17 dana
MYTHBUSTERS

Probiotici - mit o zdravlju?

Grube činjenice daju zaključak koji se mnogima neće svidjeti - probiotici su skoro pa beskorisni

Zdravstveni učinci probiotika su mit?
Zdravstveni učinci probiotika su mit? (Arhiva)
Više o

probiotici

,

zdravlje

Probiotici, hrana koja sadrži dobre bakterije reklamiraju se na sve strane kao vrlo zdrava prehrana koju gotovo pa moramo konzumirati svaki dan, no je li to istina?

Ako vjerujemo izraelskim znanstvenicima, grube činjenice daju zaključak koji se mnogima neće svidjeti - probiotici su skoro pa beskorisni, prenosi BBC.

Njihovo istraživanje jedno je od najdetaljnijih analiza o tome što se događa u našem organizmu kada konzumiramo probiotike. 

Probiotici se smatraju zdravima i dobrim za crijevnu floru. Međutim, rezultati su pokazali da imaju malen ili nikakav utjecaj na organizam

Tim na znanstvenom institutu Weizmann je napravio vlastiti kotel probiotika koristeći 11 vrsta bakterija koje su prepoznate kao dobre bakterije, uključujući Lactobacillus and Bifidobacteriju. Probiotik je pilo 25 zdravih dobrovoljaca tijekom jednog mjeseca. 

Potom su ih uspavali i kirurški uzeli uzorke s više mjesta, od trbušne šupljine do tankog i debelog crijeva. 

Znanstvenici su nastojali uočiti mjesta gdje su se bakterije uspješno kolonizirale te jesu li dovele do nekakvih promjena u aktivnostima crijeva. 

Rezultati, opisani u časopisu Cell, pokazali su da su u pola slučajeva dobre bakterije ušle kroz ušnu šupljinu, ali i direktno izašle 'na drugu stranu'. 

U ostalim slučajevima su se kratko zadržale u probavnom sustavu prije nego što su ih 'pregazili' naši vlastiti mikrobi. 

Ljudski probavni sustav dom je bilijunima bakterija koji u njima žive, a svatko od nas ima drugačiju mikrobiološku sliku. 

Doktor Eran Elinav kaže da je stoga pogrešno očekivati da će gotov probiotik jednako djelovati na sve. 

Rekao je da će se probiotici u budućnosti morati "krojiti" prema potrebama individualnih pacijenata

"Kupovanje probiotika u trgovinama koji nisu skrojeni po potrebama primatelja, poprilično je beskorisno", kazao je Elinav BBC-ju.

08.09.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno