« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
HAK

Prometna prognoza za produženi vikend - kaos

Mnogima koji će se ponovno naći na našim cestama ovog vikenda već od petka uvečer i cijelu subotu i nedjelju, vožnju će, prema prognozi DHMZ-a, otežavati jaka bura s olujnim i orkanskim udarima

Možete očekivati - kolone i gužve
Možete očekivati - kolone i gužve (Arhiva)
Više o

HAK

,

produženi vikend

,

stanje u prometu

,

stanje na cestama

,

kolone

,

gužve

Prvi vikend u kolovozu, produljeni je vikend za građane Republike Hrvatske zbog državnog praznika Dana domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), pa će mnogi ranije, već u četvrtak, otputovati na svoja ljetna odredišta.

Mnogima koji će se ponovno naći na našim cestama ovog vikenda već od petka uvečer i cijelu subotu i nedjelju, vožnju će, prema prognozi DHMZ-a, otežavati jaka bura s olujnim i orkanskim udarima na sjevernom Jadranu i u podvelebitskom području, zbog čega će doći do ograničenja za pojedine skupine vozila, a moguća su i zatvaranja za sav promet, na A1 u zoni tunela Sveti Rok i Masleničkog mosta, na A6 između Delnica i Kikovice, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene (Tribanj), na državnoj cesti Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),  te na Krčkom i Paškom mostu.

Ukoliko se odlučite na putovanje, informirajte se o stanju i prohodnosti cesta na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/), putem Smartphone aplikacije ili na broj telefona Informativnog centra (072 777 777).

Naravno, osim autocesta, za putovanje, osobito u ovakvim situacijama mogu se izabrati, stari, provjereni cestovni pravci kroz Gorski kotar i Liku. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1/E59/E71) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

PROMETNA PROGNOZA

Već u četvrtak, 4. kolovoza očekujemo pojačan promet u popodnevnim satima prema moru, to će se nastaviti u petak, 5. kolovoza.  

Tijekom cijele subote, 6. kolovoza, već od ranih jutarnjih sati gužve i zastoji očekuju se na autocestama, na A2 Zagreb-Macelj (naplata Sveta Helena) i A4 Zagreb-Goričan (naplata Zaprešić) u smjeru Zagreba, na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Jankomira i Buzina, na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče (naplata Lučko), osobito između Zagreba i Bosiljeva, te A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora.

Na naplati Lučko, na ulasku na autocestu, gužve u smjeru mora bit će od 5 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati.

Iako će pojačanog prometa u povratku biti tijekom cijele subote, veće gužve u povratku očekuju se u nedjelju od 10 do 20 sati na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekujemo čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom (Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak i Macelj), Mađarskom (Goričan), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo...) i s Crnom Gorom (Karasovići). Ponovno očekujemo duža čekanja na izlasku na graničnom prijelazu sa Srbijom na Bajakovu. 

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina i Valbiska-Merag, te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

05.08.2016. 09:41:00
Novi komentar
nužno
nužno