objavljeno 14.05.2012. 16:37:00
NEPOZNATA ORBITA

Pronađen Nibiru, misteriozni deveti planet Sunčevog sustava?

Prema nekim kalkulacijama, nepoznati je planet veličine Neptuna i udaljen je od Sunca 225 milijardi kilometara

Umjetnikovo viđenje nepoznatnog planeta
Umjetnikovo viđenje nepoznatnog planeta (www.nasa.gov)

Još uvijek neotkriveni planet mogao bi orbitirati na mračnim granicama našeg solarnog sustava, pokazalo je najnovije istraživanje.

Predaleko od Sunce da bi ga se lako moglo uočiti klasičnim teleskopom, još uvijek nepoznati planet svoju nazočnost obznanjuje isključivo uznemiravanjem orbite objekata Kuiperovog pojasa, tvri Rodney Gomes iz Nacionalnog opservatorija u Rio de Janeiru.

Objekti unutar Kuiperovog pojasa su mala, smrznuta nebeska tijela, koja se nalaze iza Neptuna. Najveće tijelo Kuiperovog pojasa jest patuljasti planet Pluton, promjera 2300 kilometara, koji se sve donedavno smatrao punopravnim planetom.

Ono što je posebno zaintrigiralo znanstvenike i astronome jest činjenica kako se veći broj objekata u pojasu, među kojima je najpozatija Sedna, nalazi u znatno drukčijim orbitama nego što bi trebali biti prema postojećim modelima. Unatoč tomu što za to može postojati više objašnjenja, jedno od najlogičnijih je postojanje planeta koji ima gravitacijski učinak na njih.

Prema njegovim kalkulacijama, Gomes smatra da bi nepoznati planet mogao biti veličine Neptuna, što je oko četiri puta veće od Zemlje te da planet orbitira 225 milijardi kilometara od Sunca, što je 1500 puta veća udaljenost od one na kojoj orbitira naš planet.

Bez obzira na to o kakvom se tijelu radi, njegovo pronalaženje nipošto neće biti lak zadatak, budući da bi mogao biti bilo gdje, stoga ne postoji mjesto na koje astronomi mogu usmjeriti teleskope u potrazi za njim.

Drugi su kolege astronomi zaintrigirani idejom pronalaženja novog planeta u Sunčevom sustavu, ali smatraju kako još uvijek ne postoje čvrsti dokazi koji bi upućivali na tako nešto. Čija će se predviđanja na kraju ispostaviti istinitima, samo budućnost može pokazati.

14.05.2012. 16:37:00
http://m.metro-portal.rtl.hr/pronadjen-nibiru-misteriozni-deveti-planet-suncevog-sustava/70961/