« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
MA DA?

Prvi poljubac - pravo čudo za organizam

Ljubljenje je instinktivno i cilj mu je oslobađanje kemikalija u tijelu zbog kojih se osjećamo dobro, pa evo par stvari koje se događaju u tijelu tijekom poljupca

Prvi poljubac je čudesan
Prvi poljubac je čudesan (Arhiva)
Više o

poljubac

,

prvi poljubac

,

kemija

Prvi poljubac vjerojatno je još važniji od prvog seksa, ali je jednako nezgodan - može lako biti poput ruskog ruleta - nikad ne znaš što ćeš dobiti, ali neovisno o tome iza scene se događa više nego što mislimo

Ljubljenje je instinktivno i cilj mu je oslobađanje kemikalija u tijelu zbog kojih se osjećamo dobro. Na usnicama su živčani završeci koje ljubljene stimulira, što dovodi do aktivacije dodatnih osjetila poput mirisa. Evo samo nekoliko zanimljivosti koje se događaju prilikom prvog poljupca:

Budi adrenalin - kad prvi put poljubite nekoga, tijelo će ispustiti prasak adrenalina koji povećava brzinu otkucaja srca, povećava energiju i pokrene brže kolanje krvi. To su sve dobre stvari.

Pomaže u borbi protiv kolesterola - ljubljenje može imati pozitivan utjecaj na razinu lipida u krvi. Istraživači su u Western Journal of Communication utvrdili da romantično ljubljenje zapravo smanjuje serumski kolesterol i povećava ukupno zadovoljstvo vezom. 

Proizvodi se puno dobrih kemikalija - tijelo ne proizvodi samo adrenalin i oksitocin. Justin Lehmiller, profesor psihologije s Harvarda, izjavio je za The Expondent da, kada se poljubimo, naš mozak postaje 'preplavljen' dopaminom, koji je ključan za normalno funkcioniranje organizma.

Slina odabire partnera - vjerojatno nikad niste pomislili da slina ima neki utjecaj na odabir partnera, ali moguće da je upravo ona 'krivac' za njega ili nju. Neuredni poljupci naporno rade na procjeni je li osoba koju se ljubi potencijalni partner, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Oxford. Navodno, kemijski sastav sline pomaže vašem tijelu da odluči da li osoba koju ljubite, može imati 'jake' i izdržljive potomke.

03.07.2017. 21:31:00
Novi komentar
nužno
nužno