« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
112,8 milijardi kuna

Sabor donio državni proračun za 2010.

Nakon odbijanja 72 amandmana, većina zastupnika glasala je za novi proračun čiji će deficit iznositi 2,5%

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX )
Više o

proračun za 2010.

,

Sabor

,

proračunski deficit

Za proračun je glasovao 81 zastupnik, protiv su bila 33 zastupnika, a tri su zastupnika bila suzdržana. Proračunom se planiraju prihodi u iznosu 112,8 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 121,4 milijarde kuna.

Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji blagog rasta BDP-a za 0,5%. Predviđeni deficit proračuna središnje države bio bi 2,5% BDP-a.

Prihvaćena su tri amandmana, dva IDS-ova i jedan HDSSB-ov, od ukupno 72 amandmana koliko su zastupnici podnijeli na proračun.

Najviše amandmana podnio je HDSSB, među kojima je i onaj kojim se tražilo dodatnih 1,9 milijardi kuna za subvencije u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji. HDSSB-ovci su tražili da se tih 1,9 milijardi kuna 'namakne' umanjenjem proračunskog novca za Sabor, Vladu te više ministarstava,

Ministar financija Ivan Šuker, nakon što je Saboru predložio da odbije taj amandman, kazao je da su za Ministarstvo poljoprivrede u proračunu već predviđena sredstva za te namjene. Dodao je da će se dio novca za projekte koje navodi HDSSB povući iz predpristupnih fondova EU.

HDSSB-a je tražio i dodatnih 100 milijuna kuna za naknadu štete uzrokovane elementarnom nepogodom, a spomenuti se iznos kanio uzeti HŽ-u. Šuker je naglasio da su sredstva namijenjena HŽ-u ionako već smanjena, tako da bi se predloženim amandmanom u pitanje dovelo funkcioniranje željeznice.

HDSSB-ovci su tražili i da se za 463,4 milijuna kuna poveća proračunsko izdvajanje za razminiranje u idućoj godini. "U ovom trenutku nema mogućnosti za izdvajanje financijskih sredstava za ovakav investicijski projekt", poručio je Šuker.

Nezadovoljan porukom, HDSSB-ov Ivan Drmić prozvao je ministra da ga ne zanima kako se živi na minama zagađenim područjima. "Očito će proći još deseci godina kada će Hrvatska biti razminirana, što znači da će biti još stradalih", istaknuo je.

Šuker je predložio, a većina odbila i amandmane nezavisnog zastupnika Zlatka Horvata, među kojima i onaj da se 15 milijuna proračunskih kuna prenamijeni iz izdvajanja za političke stranke u izdvajanja za Štedno-kreditnu obrtničku zadrugu Varaždin.

Odbijeno je i nekoliko IDS-ovih amandmana kojima se tražilo više novca za projekte u Istri. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 11:08:50
Novi komentar
nužno
nužno