« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina
KILAVO DIJETE

Sabor raspravio o Prijedlogu zakona o biogorivima

Predviđeno je uvođenje poticaja za domaće proizvođače, ali je i naglašeno kako prijedlog zakona dolazi sa četiri godine zakašnjenja.

(Corbis)
Više o

biogoriva

,

EU

,

Sabor

,

Leo Begović

,

zaštita okoliša

,

Mirela Holy

,

Ante Kulušić

,

Vijeće Europe

Hrvatski sabor današnje je zasjedanje završio raspravom o Prijedlogu zakona o biogorivima za prijevoz, kojim se osigurava poticanje proizvodnje i potrošnje biogoriva u Hrvatskoj, te usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU i pravnim aktima Vijeća Europe.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Leo Begović istaknuo je kako je reguliraje područja biogoriva od posebne važnosti za EU i Republiku Hrvatsku jer se njegovim uređenjem pridonosi smanjenju negativnog utjecaj na okoliš, poboljšava sigurnost opskrbe gorivom na ekološki prihvatljiv način i zadovoljavaju potrebe potrošača za gorivom.

Zakonom je predviđeno uvođenje sustava poticaja za domaće proizvođače biogoriva, a sredstva se neće trebati osigurati iz proračuna već iz posebne naknade za biogoriva koja će se plaćati na svaku litru prodanog dizela i benzina u Hrvatskoj.

Zastupnica SDP-a Mirela Holy ocijenila je, međutim, kako se sa zakonskim prijedlogom (o biogorivima za prijevoz) dolazi sa "četiri godine zakašnjenja" te ustvrdila da su najslabiji dio zakona ovlasti Ministarstva gospodarstva.

Smatra da ono neće moći učinkovito surađivati sa čak pet drugih ministarstava, a što je, kako navodi, predviđeno zakonom.

"Bit će to šest babica i kilavo dijete", rekla je zastupnica Holy i založila se za osnivanje Agencije za biogorivo koja bi, drži, učinkovitije uredila i proizvodnju i korištenje biogoriva.

Najavila je kako će Klub SDP-a biti suzdržan prilikom glasovanja o tom prijedlogu zakona, zamjerajući zakonskom rješenju pretjerano administriranje i birokratiziranje.

Predloženi zakon o biogorivima za prijevoz u raspravi su podržali zastupnici HSS-a Marijana Petir i HDZ-a Ante Kulušić.

Nije riječ o pretjeranom administriranju već o kvalitetnom sustavu kojim se uređuje tržište biogoriva, odnosno područje proizvodnje, trgovine, skladištenja i korištenja biogoriva i drugih obnovljivih goriva u prijevozu, rekao je Kulušić.

Zastupnici su prethodno raspravili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima, kojim se usklađuju odredbe o koncesijama s novim Zakonom o koncesijama i odredbe Zakona s novim Zakonom o elektroničkim komunikacijama. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 21:11:54
Novi komentar
nužno
nužno