« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
SPAŠAVANJE

SAD šalje dodatne brodove u Adenski zaljev

Američka ratna mornarica trudi se osloboditi kapetana kojeg pirati drže kao taoca.

(Getty Images)
Više o

USS Bainbridge

,

Richard Phillips

,

Adenski zaljev

,

Somalija pirati

,

SAD

,

Maersk Alabama

,

ratna mornarica

,

David Petraeus

,

Mombasa

Četiri somalijska gusara i njihov talac, američki pomorski kapetan Richard Phillips i dalje plutaju u čamcu za spašavanje na oko 200 nautičkih milja od obala Somaliije, uz razarač USS Bainbridge dok prema tom području plove dodatne pomorske snage SAD-a, izvijestile su rano u petak američke TV postaje.

Nakon neuspjelog pokušaja otmice kontejnerskog broda Maersk Alabama u srijedu, čije je 20-člana američka posada uspjela preuzeti nadzor na palubi, četiri gusara napustila su brod u čamcu za spašavanje, vodeći kapetana Phillipsa (53) kao taoca.

Ratna monarica SAD dovela je pregovarače FBI-a koji sudjeluju s pregovorima s gusarima, kako bi se osiguralo oslobađanje Phillipsa.

Phillips je radio vezom kontaktirao Ratnu mornaricu i posadu Alabame i obavijestio ih da je neozlijeđen, propćila je u četvrtak kompanija Maerks Line, američki ogranak danskog brodara sa sjedištem u Norfolku, Virginija.

Brod Maersk Alabama otplovio je u četvrtak za kenijsku luku Mombasa, svoje provotno odredište u kojem treba iskrcati teret humanitarne pomoći u hrani. Na brodu je 18 članova naoružane straže Ratne mornarice, objavio je CNN.

General David Petraeus, zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva CENTCOM, izjavio je u četvrtak da je u to područje poslano još američkih brodova.

"Želimo osigurati da imamo sve kapacitete koji mogu zatrebati idućih dana", kazao je Petraeus. Jedan američki dužnosnik je kazao da je među tim brodovima i fregata USS Haliburton. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 13:00:13
Novi komentar
nužno
nužno