« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca

Sarkozy izgubio lokalne izbore

Alain Juppé ponovno je izabran za gradonačelnika Bordeauxa, jednog od rijetkih gradova u kojima je UMP zadržao vlast
Alain Juppé ponovno je izabran za gradonačelnika Bordeauxa, jednog od rijetkih gradova u kojima je UMP zadržao vlast (AFP)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

alain juppe

Stranka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, Savez na narodni pokret (UMP), pretrpjela je uvjerljiv poraz u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedjelju, što bi moglo uzdrmati njegov politički položaj samo godinu dana nakon što je preuzeo predsjedničku dužnost.

Prve projekcije anketara CSA pokazuju da su oporbeni socijalisti i druge lijeve stranke osvojile 47,5 posto glasova, a UMP i ostale desne stranke 40 posto. ‘Naravno da to nisu dobri rezultati’, rekao je glavni tajnik UMP-a Patric Devedjian. Izvjesno je da će socijalisti zadržati vlast u najveća dva francuska grada - Parizu i Lyonu koje su od desnice preuzeli na izborima 2001. Socijalisti se nadaju da će zavladati i trećim po veličini gradom, Marseilleom, kao i uporištima desnice Strasbourgom i Toulouseom. Konačni rezultati bit će poznati nakon drugog izbornog kruga 16. svibnja.

Izbjegao kamereZbog naglog pada popularnosti Sarkozy je otkazao nastupe na predizbornim skupovima u Nici i Marseilleu.

Izgubi li vladajuća stranka velike gradove, to bi bio osobni poraz za Sarkozyja samo devet mjeseci nakon što je preuzeo vlast. Velika pobjeda socijalista otežala bi mu i provedbu brojnih reformi koje je najavio.  (METRO)

10.03.2008. 01:27:05
Novi komentar
nužno
nužno