« Film
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Slavni "Drakula" počasni gost pulskog filmskog festivala

Christopher Lee dobit će u Puli festivalsku nagradu za životni doprinos filmskoj umjetnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.pulafilmfestival.hr)
Više o

Christopher Lee

,

Pula film festival

,

Festival igranog filma u Puli

Počasni gost 55. festivala igranog filma u Puli proslavljeni je britanski glumac svjetske karijere Christopher Lee, koji je u svojoj impresivnoj šezdesetogodišnjoj karijeri nastupio u više od 250 filmova i serija, među kojima starije generacije filmofila najviše pamte Drakulu, Mumiju i Čovjeka sa zlatnim pištoljem, a mlađe generacije njegove uloge čarobnjaka Sarumana u trilogiji Gospodar prstenova i Grofa Dookua u Ratovima zvijezda.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Lee je međunarodna filmska zvijezda s uvjerljivo najvećim brojem odigranih uloga, a intenzivno snima i danas. Režiseri s kojima je Lee surađivao među ostalima su i John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Michael Powell, Billy Wilder, Steven Spielberg, George Lucas, Joe Dante, Peter Jackson i Tim Burton.

Ovaj fascinanti osamdesetšestogodišnji umjetnik prebogate biografije na fakultetu je bio među najboljima u skvošu, racquetsu i mačevanju, a jednako je uspješan bio i u kriketu, ragbiju, nogometu i hokeju. Govori francuski, talijanski, španjolski i njemački jezik te se snalazi u švedskom, ruskom i grčkom. Hobiji su mu putovanja, opera i golf. Jedini je glumac-član Počasnoga društva Edinburških golfera, najstarijega golf-kluba na svijetu, osnovanog 1744. Igrao je na većini svjetski poznatih terena te sa mnogim velikim igračima golfa - od Jamesa Braida do Jacka Nicklausa.  

Christopher Lee drži svjetski rekord za najviše borbi mačem pred kamerom od svih glumaca u povijesti, a i sam je izveo sve svoje filmske akrobacije i počasni je član tri Sindikata kaskadera.

Lee je za doprinos filmu dobio nagrade od Sjedinjenih Država, Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije i Velike Britanije. Brat je Zapovjednik Reda Sv. Ivana Jeruzalemskog, najstarijeg reda na svijetu.

U braku je 46 godina sa danskom manekenkom i slikaricom Gitte Kroencke, koja je radila za Balenciagu, Balmain, Chanel i Christiana Diora, te imaju kćer Christinu rođenu u Švicarskoj. Nakon što su nekoliko godina živjeli u Švicarskoj i Kaliforniji, sada su stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva. 

Christopher Lee u Puli će u četvrtak, 17. srpnja u 21,30 na Kaštelu predstaviti svoj omiljeni film Rasputin (Rasputin: The Mad Monk) u režiji Dona Sharpa iz 1966. (koji će te večeri biti prikazan prije najavljenog filma Dvostruka ljubav Claudea Chabrola). U subotu, 19. srpnja od 19,30 (do 20,30) u Kinu Valli održat će se razgovor s Christopherom Leejem za medije i građanstvo, a te večeri će mu u Areni biti uručena posebna festivalska nagrada za životni doprinos filmskoj umjetnosti.
15.07.2008. 14:36:18
Novi komentar
nužno
nužno