« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
UFF

Što bi bilo da prestanete spavati?

POGLEDAJTE VIDEO: Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo kada biste si u potpunosti uskratili san, ili koliko biste uopće izdržali maksimalno biti budni?

Nedostatak sna je vrlo opasan
Nedostatak sna je vrlo opasan (Arhiva)
Više o

san

,

nesanica

,

spavanje

,

zdravlje

Nedostatak sna vrlo je opasan za zdravlje, a između ostaloga loše utječe na hormonalnu ravnotežu, podložnost bolesti, a u krajnjem slučaju uzrokuje i smrt. U 2015. nedostatak sna je čak proglašen javnim zdravstvenim problemom.

Simptomi nesanice: Od mrzovoljnosti do viška kilograma

Nedostatak sna uzrokuje mnoge simptome koje možemo uočiti svakodnevno ako ne spavamo dovoljno, poput lošeg raspoloženja, nervoze, preosjetljivosti, viška kilograma pa i dijabetesa, lošeg pamćenja, priviđanja...

Mnoga istraživanja pokazuju da je nedostatak sna postala moderna bolest, jer ljudi sve manje spavaju, a sve više ih pati od kronične nesanice. Znanstvenici vjeruju da je to povezano s viškom loših i toksičnih tvari koje opterećuju mozak, koji onda ne može slati svoje uobičajene signale "da je mrak i da je vrijeme za spavanje".

Tome pomaže i činjenica da mnogi prije spavanja koriste računalo ili mobitel u krevetu, što mozgu koči prirodnu reakciju na mrak, i on tijelu poručuje "da je još uvijek dan".

Ako stanje nedostatka sna ili nedovoljno sna potraje dugo, dolazi do teških posljedica za zdravlje, koje u konačnici mogu završiti preuranjenom smrću.

Pogledajte TED-Ed video koji među ostalim objašnjava i što se događa u mozgu za vrijeme sna.

19.04.2016. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno