« Svijet
objavljeno prije 4 mjeseca i 10 dana
KOMENTAR

Što je previše, previše je!

Britanska premijera Theresa May je „preživjela“ glasanje o povjerenju. Sad sat otkucava za „tvrdi“ Brexit – i svejedno Velika Britanija kao da nije u stanju shvatiti da vrijeme curi

Juncker je svoje rekao, May se ponaša kao da ništa nije bilo?!
Juncker je svoje rekao, May se ponaša kao da ništa nije bilo?! (Arhiva)
Više o

Brexit

,

Theresa May

Draga Britanijo,

stvarno? Stvarno imaš vremena za sve ovo? Kako sad stvari stoje, ti ćeš za nekoliko tjedana „izletjeti" iz Europske unije - bez deala. Bez obzira što o tome kaže tvrdolinijaški pro-Brexit tabor, to bi bila katastrofa.

Ukoliko tvoji parlamentarni zastupnici ne usvoje sporazum o razvodu braka ili suspendiraju članak 50, ti ćeš se suočiti s „tvrdim" Brexitom.

Zašto onda traćiš tako skupocjeno vrijeme s internom stranačkom politikom? Da premijerka nije „preživjela" glasanje o povjerenju, potraga za novim šefom vlade bi mogla potrajati i do šest tjedana. A ti imaš još samo 14 tjedana do 29. ožujka (datum izlaska iz EU, nap. ur.)

D-Day za Brexit

Izbor riječi u ovom slučaju nije naravno slučajan. Samo pokušavam s tobom razgovarati na jedinom jeziku koji su neki od vas očito u stanju shvatiti. „Velika Britanija je promijenila premijera u svibnju 1940. - usred puno veće nacionalne krize od ove sadašnje. Ako se nešto mora napraviti, onda se mora napraviti", objavio je na Twitteru pobornik Brexita Bernard Jenkin, i to nakon što je bilo najavljeno glasanje o povjerenju.

Ali ovo su drugačija vremena. Ovo nije 1940. Ovo nije Drugi svjetski rat. Imamo mir već 70 godina, zahvaljujući brižno konstruiranom europskom jedinstvu.

Britanijo, ti sama kreiraš potencijalnu katastrofu. Zašto onda promjena baš sad? Zašto se još više i dalje trga fragilno tkivo koje povezuje ionako fragmentiranu zemlju?

Je li moguće na ulici šutnuti limenku dok istovremeno povlačite nogu unatrag? Upravo to je, čini se, ono što radiš posljednje dvije godine. A da, Theresa May mora preuzeti dobar dio krivnje za to.

Zbog nepotrebnih prijevremenih izbora 2017. godine dragocjeni su mjeseci protraćeni na predizbornu kampanju, mjeseci koji su mogli biti iskorišteni za intenzivni rad na dealu o Brexitu. I rezultat tih izbora je bila još fragilnija vlada.

May je prezentirala prvi prijedlog sporazuma o izlasku iz EU, takozvani „Chequers agreement", koji je rezultirao cijelim nizom ostavki visokorangiranih političara.

Ali vrijeme je neumoljivo počelo curiti nakon što je bila potrebna cijela vječnost da se postigne napredak oko prijedloga sporazuma - i onda se odugovlačilo s glasanjem o njemu.

Pomalo se čini ironičnim da je May pravi, prkosni stav i ton u svom nastupu pronašla tek jutro nakon glasanja o povjerenju.

Promjena na vrhu zemlje bi „ugrozila budućnost naše zemlju" i stvorila nesigurnost u trenucima u kojima se to Velika Britanija najmanje može priuštiti, rekla je May. I u pravu je. Za samo sedam dana u britanskom parlamentu počinje blagdanska pauza.

Što bi novi šef vlade uopće mogao još učiniti prije Brexita? Riješiti domaće zadatke. Sastav parlamenta se ne bi promijenio. Vlada svejedno ne bi imala većinu. U parlamentu bi i dalje sjedio isti broj zastupnika, od kojih bi većina glasala za ostanak u EU.

Postignuti dogovor po pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske ne bi se mijenjao ni u slučaju da je na čelu vlade odlučniji pobornik Brexita. Sporazum iz Belfasta (ili Sporazum na Veliki petak) i EU inzistiraju na tome da između Republike Irske i Sjeverne Irske nema klasične „tvrde" granice. Da je bilo vremena za razjašnjavanje tog pitanja, to bi se sigurno već i dogodilo.

Što sad, Britanijo?

Britanijo, koje realne opcije uopće imaš? Novi opći izbori? Nema vremena za njih. Novi referendum o Brexitu? Nema vremena. Dogovor s EU po uzoru na dogovor koji imaju Kanada, Norveška ili Švicarska? Znaš li uopće koliko je vremena trebalo da se postignu ti sporazumi?

I upravo u tome je i problem. Čak i kad bi imala sve vrijeme ovog svijeta, to se ne bi uspjelo postići. Više od 48 pobunjenika koji su i inicirali glasanje o povjerenju premijerki, ignoriraju realnost kad misle da bi neki novi lider mogao „progurati" drugačiji deal o Brexitu.

Neće biti drugačijeg i drugog sporazuma. Što je previše, previše je - kaže Europa. Sljedeći summit EU-a je u petak. Nema više vremena za nove pregovore.

Vrijeme curi, i ti Britanijo kao da nisu u stanju čuti kako sat otkucava. Možda je i jako simbolična stvar da su zvona čuvenog Big Bena trenutno - ušutjela. Kazaljke su uklonjene u travnju, kako bi se poradilo na održavanju londonske znamenitosti - i potrajat će najmanje tri godine. Radovi na popravku stanja u zemlji mogli bi potrajati i puno, puno duže.

Piše: Robert Turner/DW
14.12.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno