« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Što nas usrećuje ovih dana?

Vjera, koja je prije osam desetljeća bila na trećemu mjestu po važnosti, pala je na posljednje mjesto popisa naših suvremenika

Danas nam sreću donose druge stvari ...
Danas nam sreću donose druge stvari ... (FreeDigitalPhotos)
Više o

sreća

,

faktori

,

vjera

,

sigurnost

Sreća umnogome ovisi o okolnostima, reći će većina ljudi koja traži sreću izvan sebe, a takve stvari se mijenjaju, pa su i faktori sreće različiti u odnosu na razdoblje prije, primjerice, 80 godina.

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme postali važniji od obrazovanja i vjere, utvrdili su britanski psiholozi.

Psiholozi s britanskog Sveučilišta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden prije gotovo osamdeset godina u istome gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude sretnima iste vrijednosti.

Prije 80 godina je 226 anketiranih stanovnika Boltona na pitanje "Što vas čini sretnima?", postavljeno u mjesnim novinama u odgovorima navelo deset faktora. Prva tri mjesta zauzeli su sigurnost, znanje i vjera.

Sandie McHugh i Jerome Carson sa Sveučilišta Bolton prošle su godine ponovili eksperiment u istome gradu. Pokazalo se da je današnjim ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora, a novi su na popisu dobro raspoloženje i slobodno vrijeme, pišeScience Daily.

Vjera, koja je prije osam desetljeća bila na trećemu mjestu po važnosti, pala je na posljednje mjesto popisa naših suvremenika.

Godine 1938. većina ispitanika odgovorila je da se najbolje osjeća u vlastitom gradu, dok se čak 63 posto današnjih sudionika ankete sretnije osjeća izvan grada.

I danas je, kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrijednostima. Četrdeset posto u to je vjerovalo prije 80 godina, a isti postotak tako misli danas. Ni u jednom razdoblju većina ih sreću nije povezala s materijalnim vrijednostima ni s bogatstvom.

04.08.2016. 11:45:22
Novi komentar
nužno
nužno